x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Vladimir Putin dispus să se întâlnească cu Donald Trump atât la G20 în Japonia, cât şi în alte ţări

Rusia: Vladimir Putin dispus să se întâlnească cu Donald Trump atât la G20 în Japonia, cât şi în alte ţări

15 Mai 2019   •   19:18
Rusia: Vladimir Putin dispus să se întâlnească cu Donald Trump atât la G20 în Japonia, cât şi în alte ţări

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că s-ar putea întâlni cu omologul său american Donald Trump în marja summitului G20 de la Osaka (Japonia) luna viitoare, informează TASS şi Reuters.

'Ocazia cea mai apropiată, din câte am înţeles eu, ar fi să ne întâlnim cu preşedintele Trump în cadrul G20 în Japonia', a spus liderul rus într-o conferinţă de presă susţinută în finalul convorbirilor cu preşedintele austriac, Alexander Van der Bellen, care s-a aflat miercuri într-o vizită la Moscova.

Întrebat dacă ar fi posibil un summit bilateral al preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Statelor Unite în capitala austriacă, Putin a răspuns: 'Dacă partea americană este gata să continue contactele într-un mod atât de special, atunci suntem deschişi acestor negocieri în orice loc, inclusiv la Viena'. De altfel, 'Viena este un loc bun pentru desfăşurarea discuţiilor la cel mai înalt nivel', a adăugat preşedintele rus.

Rusia este gata să se angajeze pe deplin în normalizarea dialogului cu Statele Unite, de îndată ce condiţiile politice interne necesare pentru aceasta vor fi întrunite la Washington, a afirmat Putin. 'Suntem deschişi, nu este vorba de noi, ci de partenerii noştri americani. De îndată ce vor fi pregătiţi pentru aceasta, imediat ce situaţia lor politică internă se va schimba într-un asemenea mod încât să se poată lucra, suntem pregătiţi să ne angajăm total' în dezvoltarea dialogului, a afirmat Vladimir Putin, adăugând că 'aceste condiţii se creează treptat', mai ales acum după finalizarea anchetei procurorului special Robert Mueller care a nu descoperit niciun fel de complicitate între echipa de campanie a candidatului Donald Trump şi Kremlin în alegerile prezidenţiale din 2016. Liderul rus a trecut sub tăcere faptul că o altă concluzie a acestui raport acuză Rusia de ingerinţă în alegerile americane din 2016.

Putin a insistat că reluarea dialogului dintre Rusia şi Statele Unite depinde de Washington; Moscova, la rândul său, este deschisă pentru contacte.

Dacă se va decide prelungirea Tratatului START privind reducerea armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021, va fi necesar să se înceapă negocieri pe scară largă cu Statele Unite, a declarat şeful statului rus.

Putin şi-a exprimat dorinţa de a 'restabili relaţii complete' cu SUA, marţi seara într-o întâlnire avută cu secretarul de stat american Mike Pompeo la Soci. Pompeo a plecat la Washington cu un bileţel adresat lui Donald Trump, notează miercuri portalul rus Rbc.

Rusia şi Statele Unite au început din nou să caute posibilităţi de apropiere. La discuţiile de la Soci, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, i-a transmis lui Michael Pompeo mai multe propuneri de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale. Dar summitul dintre preşedinţii rus şi american va fi decisiv în această privinţă, notează canalul media citat.

Donald Trump a anunţat luni că intenţionează să aibă o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în marja summitului G20 de la Osaka. Înainte ca Putin să-l primească pe Mike Pompeo, Kremlinul declarase că Moscova este deschisă pentru o astfel de întâlnire, dar că nu a primit nicio cerere oficială în acest sens.

În conferinţa de presă comună cu preşedintele Austriei, Putin a abordat şi problema relaţiilor dintre Rusia şi Europa, a căror deteriorare a început după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014. 'Federaţia Rusă este gata să caute compromisuri cu Europa, dar nu în detrimentul intereselor sale naţionale fundamentale', a afirmat liderul rus, citat de TASS.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin donald trump g20 japonia