x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă

Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă

17 Feb 2018   •   12:30
Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă

Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă, continentul european fiind cel mai mare partener comercial-economic al său, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-un interviu acordat Euronews.

 

"Vrem o Europa puternică şi stabilă. In pofida tuturor evenimentelor negative din ultimii trei ani, Europa ramane cel mai mare partener comercial, cel mai mare partener în domeniul investiţiilor", a subliniat seful diplomatiei de la Kremlin.

In alta ordine de idei, Lavrov a afirmat că Rusia nu si-a pus niciodata mari sperante legate Trump. "Nu aş spune că am fost ostaticii vreunor aşteptări. Se speculeaza mult pe ideea ca Moscova ar fi 'mizat' pe Trump şi a pierdut", a spus ministrul, recunoscând totodată că anumiţi politicieni şi parlamentari ruşi s-au exprimat într-adevăr în mod personal "în favoarea alegerii lui Donald Trump preşedinte al SUA".

"Dar la nivel oficial, de la preşedinte, la ministru de externe (...) nimeni nu a mizat pe nimeni şi au subliniat foarte clar că, în orice situaţie, în orice ţară, Rusia este gata să coopereze cu acel preşedinte şi acel guvern care au fost aleşi de poporul statului respectiv", a spus Lavrov.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, el a afirmat ca Occidentul "este iritat de acţiunile arogante ale Kievului" şi de faptul că puterea de decizie din Ucraina nu aparţine preşedintelui, ci "partidului radical al războiului", printre care neofasciştii, care-l influenţează. Lavrov si-a exprimat speranţa că Occidentul, "care a declanşat acest scenariu în Ucraina, s-a trezit în sfârşit la realitate".

"În principiu, noi subliniem faptul că această cerinţă - sau cu Rusia, sau cu Occidentul - constituie 'evul mediu'. (...) În Germania, în alte ţări europene, inclusiv în Franţa, a început să se conştientizeze necesitatea revenirii la construcţia unui spaţiu economic comun" (cu Rusia), a subliniat Lavrov. El a declarat că Rusia i-a propus de nenumărate ori Comisiei Europene să înceapă dialogul cu Comisia Economică Eurasiatică. AGERPRES

×