x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii anunţă că au arestat un spion al CIA. Acesta momea un colaborator rus cu 100.000 $ şi promisiuni de câştiguri şi mai mari

Ruşii anunţă că au arestat un spion al CIA. Acesta momea un colaborator rus cu 100.000 $ şi promisiuni de câştiguri şi mai mari

de Marina Constantinoiu    |    14 Mai 2013   •   18:02

Serviciile secrete ruse au anunţat că au arestat, marţi, la Moscova, un agent al CIA care încerca să recruteze un membru al serviciilor ruse, incident pentru care ambasadorul SUA a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe din Capitala Federaţiei Ruse.

Cu bani cash la el
“Agentul CIA Ryan C. Fogle, care lucra sub acoperire ca secretar trei al departamentului politic al ambasadei, a fost reţinut în noaptea de luni spre marţi”, a anunţat FSB (Serviciul Federal de Securitate, fost KGB), citat de agenţiile de presă ruse. “Au fost descoperite asupra lui echipamente tehnice speciale, instrucţiuni pentru cetăţeanul rus pe care intenţiona să-l recruteze, precum şi o importată sumă de bani şi obiecte care îi permiteau să îşi modifice fizionomia”, potrivit sursei citate.
Televiziunile ruse au prezentat fotografii de la momentul arestării, bărbatul fiind trântit la sol de agenţii ruşi, cu braţele ridicate. În alte imagini puteau fi văzute peruci, ochelari de soare, precum şi un model vechi de telefon mobil, o hartă a Moscovei şi mai multe bancnote de 500 de euro puse într-un plic.

Până la 1 milion $ câştig
Postul public de televiziune în limba engleză, RT, a difuzat extrase dintr-o scrisoare prezentată ca fiind adresată potenţialului spion rus. “Dragă prietene. Suntem gata să îţi oferim 100.000 de dolari şi să discutăm despre experienţa ta şi despre o colaborare. Putem oferi până la un milion de dolari pe an pentru o colaborare pe termen lung”, scria în respectivul document.
Americanul a fost predat ambasadei, “după ce s-au efectuat procedurile necesare”, a precizat FSB.  “În ultimul timp, serviciile americane de spionaj au încercat de mai multe ori să recruteze colaboratori ai forţelor de ordine şi ai serviciilor secrete ruse”, afirmă FSB.
Ministerul rus de Externe a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul. Pus să confirme, dezmintă sau să comenteze incidentul, acesta din urmă a răspuns simplu, pe contul său de Twitter:”Nu”.

Dubii

Expertul independent rus Aleksandr Golţ a ironizat, într-o convorbire cu un jurnalist al AFP, “dovezile” prezentate de media de stat ruse, apreciind că incidentul va săpa şi mai mult la rădăcina relaţiilor ruso-americane şi va alimenta propaganda antiamericană. “Mi-e greu să-mi imaginez informaţiile care ar fi putut fi furnizate de agenţii ruşi pentru asemenea sume. Pentru un milion de dolari, ar trebui racolat un personaj cu rang înalt, de director adjunct al serviciilor de informaţii externe ruse”, a spus el.

Relaţiile ruso-americane sunt la un nivel foarte scăzut, de la revenirea la Kremlin, în mai 2012, pentru un al treilea mandat, a lui Vladimir Putin, el însuşi fost agent al KGB. Confruntat cu un val de manifestaţii la finele lui 2011 şi în 2012, Putin n-a încetat să acuze SUA că finanţează opoziţia şi ONG-urile care au denunţat fraudele electorale din Rusia.

×
Subiecte în articol: spionaj