x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusii au invadat litoralul bulgaresc

Rusii au invadat litoralul bulgaresc

20 Iul 2004   •   00:00

Turistii rusi cu dare de mana isi petrec vacantele pe litoralul de sud al Marii Negre. Pentru cateva zile, ei traiesc aici, in Bulgaria, pe picior mare.

ANCA ALDEA

Oamenii de afaceri din Moscova isi permit sa scoata din buzunar aproape 300 de euro in fiecare zi pentru a-si potoli poftele pe litoralul bulgaresc. Asta nu inainte de a plati Romaniei, pentru tranzitarea teritoriului, o taxa speciala. La inceputul lunii, autoritatile de la Sofia isi exprimau ingrijorarea ca vor pierde turisti rusi, din cauza ca Bucurestiul urma sa perceapa, din 16 iulie, fiecarui turist rus 35 de dolari pentru tranzitarea Romaniei. Ministerul roman de Externe a replicat doua zile mai tarziu ca pretul unei vize de tranzit este mai mic de 23 de dolari si ca masura face parte din sistemul de vize convenit cu Rusia.

CA SEICII. Cifrele au dovedit insa ca bulgarii nu le duc dorul rusilor. Odata ajunsi pe litoralul bulgaresc, unii dintre turistii avuti nu se multumesc sa cheltuiasca bani pentru a se caza la un hotel, fie si de cinci stele. Ei prefera sa-si cumpere vile fitoase, la buza marii. De-o parte si de alta a statiunii Sveti Vlas, aflata intre Burgas si Varna, un metru patrat de casa de vacanta costa 2.000 de euro.

Corespondentii cotidianului bulgar Standart au descoperit, la malul Marii Negre, turisti rusi care arunca bani in dreapta si-n stanga si se simt ca niste seici intr-o tara mai putin dezvoltata decat a lor. Pentru o noapte de pomina in cele mai luxoase localuri de pe litoralul bulgaresc, unii cheltuiesc si peste 550 de euro. Ca sa se simta bine.

MASA DE 600 DE EURO. Cea mai asaltata statiune este Varna, unde preturile au sarit imediat ce a dat caldura. Dar turisii sositi din tara lui Putin nu se tem. Ei au cu ce plati o raita cu barca cu motor pe mare, care costa cam 83 de euro. La fel de costisitoare, cel putin pentru buzunarul unui bulgar neaos, sunt si parcurile de distractii cu bazine si tobogane cu apa sau saritul cu parasuta de la cativa metri deasupra nivelului marii.

La Burgas, cei mai multi bani sunt scosi din buzunar pentru mancare. Rusii, gurmanzi de felul lor, dau chiar si 600 de euro pentru o masa buna. Mai exact, o masa servita intr-un restaurant rezervat pe de-a-ntregul pentru turistii straini cu buzunarele doldora de bani.

18.000 DE CLIENTI

La fel se intampla si in cazul englezilor, care sosesc vara aceasta, in valuri, pe litoralul bulgaresc, scrie cotidianul britanic The Times. Dar rusii - conchide Standart - sunt cei mai numerosi. Potrivit unor statistici, numai pe aeroportul din Varna au aterizat, pana in prezent, 18.000 de rusi. Iar agentiile de turism din Rusia au promis ca vor ingrosa numarul turistilor rusi.

×
Subiecte în articol: externe