x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii exultă: Guvernul SUA rămâne paralizat

Rușii exultă: Guvernul SUA rămâne paralizat

de Şerban Mihăilă    |    21 Ian 2019   •   14:41
Rușii exultă: Guvernul SUA rămâne paralizat
Sursa foto: JOSHUA ROBERTS/REUTERS

Deși președintele Donald Trump a anunțat că este dispus să facă un compromis pentru încetarea blocajului guvernamental parțial care a paralizat într-o mare măsură activitatea administrației de la Washington, democrații din Congresul american au refuzat din start oferta Casei Albe. Criza guvernamentală care durează de peste patru săptămâni, cea mai lungă din istoria țării, continuă să afecteze 800.000 de angajați federali și pare să-i mulțumească pe dușmanii tradiționali ai Statelor Unite.

Un statut temporar și prelungirea permiselor de ședere pentru un milion de imigranți ce riscă să fie expulzați din SUA, contra finanțării de către Congres a zidului pe care Casa Albă îl dorește obsesiv la granița cu Mexicul este oferta făcută în week-end de Trump liderilor democrați pentru ieșirea din blocajul bugetar care afectează serviciile federale americane. Într-un discurs televizat rostit sâmbătă seară, Trump a enunțat două concesii, în schimbul obținerii finanțării de 5,7 miliarde de dolari pentru ridicarea zidului la frontiera cu Mexicul, una dintre promisiunile electorale majore ale liderului de la Casa Albă. Primul dintre aceste compromisuri se referă la persoanele care au intrat ilegal în SUA, dar sunt protejate de programul DACA, ce le permite să lucreze pe teritoriul țării, fără să primească însă și cetăţenia americană. Trump a propus prelungirea cu trei ani a acestui program, care protejează peste 700.000 de persoane și a fost iniţiat în timpul mandatului predecesorului său, Barack Obama. A doua concesie se referă la persoanele cu vize obţinute prin programul de Protecţie Temporară, care permite cetăţenilor ţărilor afectate de război sau dezastre să continue să locuiască şi să lucreze în SUA. Peste 300.000 de persoane se află în această situaţie. „Din păcate, rapoartele inițiale arată clar că această propunere este o combinație de inițiative care au fost deja respinse, deoarece sunt inacceptabile și nu ajută oamenii să aibă o certitudine asupra situației lor”, a declinat însă scurt oferta prezidențială, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul american, chiar înaintea discursului rostit de Trump, după ce presa dezvăluise în avans propunerile Casei Albe. Trump găsise aceste soluții de compromis în urma unor negocieri cu liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, dar fără acceptul democraților nu există niciun acord. Paradoxal, anul trecut, aceleași concesii oferite astăzi de Trump l-au făcut pe președinte să părăsească masa tratativelor, atunci când democrații insistau pentru ele. Acum, însă, democrații controlează Camera Reprezentanților și situația s-a inversat. Mulți dintre cei 800.000 de angajați federali sunt neplătiți din 22 decembrie. Peste 1.500 dintre ei au apelat la site-ul de finanțare privată „GoFundMe” pentru a-și putea plăti chiriile și a-și crește copiii, scrie BBC. 

Vești bune pentru dușmani

Consecințele celei mai lungi crize guvernamentale din istoria SUA sunt devastatoare și la nivel global. Angajații Departamentului de Stat sunt în concediu fără plată de mai multe săptămâni și nu apără interesele SUA în lume, peste 70% dintre angajații biroului Reprezentantului SUA pentru Comerț nu mai vin la lucru într-un moment crucial al negocierilor cu China, iar membrii Gărzii de Coastă nu mai sunt plătiți. „Rușii cred că,axându-se pe problemele sale interne, America divizată este mai slabă, mai puțin capabilă să-și impună puterea și, astfel, în opinia Moscovei, nu poateamenința Rusia. În consecință, Moscova continuă să perturbe democrația americană, exacerbând cele mai polarizatoare voci, pe care le amplifică în spațiul virtual și dincolo de acesta”, avertizează publicația „The Atlantic”, într-un comentariu pe tema crizei administrației americane.

 

Nu l-am auzit pe președinte să-și exprime compasiunea față de angajații federali, confruntați cu incertitudinea din cauza haosului #TrumpShutdown”.

Nancy Pelosi

 

×
Subiecte în articol: Donald Trump