x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii l-au acceptat pe Marian Lupu

Ruşii l-au acceptat pe Marian Lupu

de Vitalie Calugareanu    |    03 Noi 2009   •   00:00
Ruşii l-au acceptat pe Marian Lupu
Sursa foto: Alexandru Molovata/Jurnalul Naţional

Moscova încearcă să-l convingă pe liderul comunist Vladimir Voronin să susţină candidatura liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, la funcţia de şef al statului, pentru a se evita alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Aşa comentează presa rusă vizitele întreprinse de Voronin şi Lupu la Moscova la sfârşitul săptămânii trecute.



Corespondenţă de la Chişinău
Analiştii politici găsesc un singur răspuns la întrebarea: De ce Moscova vrea să evite alegerile anticipate din Moldova? În opinia lor, un eventual scrutin electoral în 2010 în Republica Moldova s-ar solda cu un scor mai bun pentru partidele liberale orientate strategic spre UE. Rusia a mizat pe comunistul Voronin, dar partidul acestuia a pierdut alegerile din 29 iulie şi se află acum în opoziţie. Noua guvernare liberal-democrată are nevoie, însă, de 8 voturi ale deputaţilor comunişti ca să aleagă noul şef al statului. Pentru că întâlnirea dintre Lupu şi Voronin de săptămâna trecută a eşuat, Moscova i-a chemat separat la discuţii pe cei doi lideri politici.

Despre vizita de vineri a lui Vladimir Voronin la Moscova se cunoaşte foarte puţin. Cert este că o astfel de vizită a avut loc şi că în cadrul ei s-a discutat despre posibilitatea ca o parte din deputaţii comunişti să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu. Moscova insistă chiar asupra necesităţii de a depăşi criza politică din Moldova prin alegerea noului preşedinte.

Întors de la Moscova, liderul PD Marian Lupu a susţinut luni o conferinţă de presă. El a declarat că a fost invitat de reprezentanţii Partidului "Edinaia Rossia" ("Rusia Unită"), condus de premierul Vladimir Putin, şi că scopul acestei vizite nu a fost să determine deputaţii Partidului Comuniştilor să-l voteze la funcţia de şef al statului. În capitala rusă, Lupu s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei pentru politică Externă din Duma de Stat, Constantin Kosaciov, cu şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Narîşkin şi cu adjunctul liderului fracţiunii partidului "Rusia Unită", Tatiana Iakovleva. Referindu-se la întrevederea avută cu Serghei Narîşkin, Lupu a spus că şeful administraţiei prezidenţiale i-a transmis mesajul că "Rusia este interesată în stabilizarea situaţiei şi depăşirea crizei politice, pentru ca Moldova să devină un partener economic şi politic previzibil şi sigur".

×
Subiecte în articol: externe