x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii se opun unei rezoluții SUA contra Iranului

Rușii se opun unei rezoluții SUA contra Iranului

28 Feb 2018   •   08:59
Rușii se opun unei rezoluții SUA contra Iranului

Eşecul demersurilor ONU pentru adoptarea unei rezoluţii asupra Yemenului critice la adresa Teheranului reprezintă un nou eşec pentru SUA, au precizat, ieri, autoritățile iraniene, informează AFP.

Rusia a utilizat dreptul său de veto, luni, la ONU, în privința unei rezoluţii britanice susţinute de Statele Unite şi Franţa, care prelungeşte embargoul asupra armelor în Yemen şi critică Iranul. În schimb, Moscova a determinat adoptarea, cu unanimitate de voturi, a unei rezoluţii tehnice, care nu vizează Teheranul. „Pe baza unui raport parţial, ei au încercat să treacă o rezoluţie care se referă la Iran, însă au eşuat”, a declarat ministrul-adjunct iranian de Externe, Abbas Araghchi, citat de agenţia IRNA. „Este vorba despre un nou eşec al eforturilor guvernului american de a aduce Iranul în faţa Consiliului de Securitate. Anul trecut, guvernul american a încercat acest lucru de mai multe ori (...) şi a eşuat de fiecare dată”, a subliniat el. De mai multe luni, SUA, critice la adresa Iranului, fac presiuni pentru a condamna şi sancţiona Teheranul, după tiruri ale rebelilor houthi din Yemen asupra Arabiei Saudite, în 2017, cu rachete de fabricaţie iraniană.

Un raport al experţilor ONU estimează că Iranul şi-a încălcat obligaţiile pentru că nu a împiedicat trimiterea în Yemen a acestor rachete.

 

 

 

×