x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FOTO Rusoaica arestată la Washington ca spion al Moscovei

FOTO Rusoaica arestată la Washington ca spion al Moscovei

17 Iul 2018   •   07:57
FOTO Rusoaica arestată la Washington ca spion al Moscovei

Departamentul american al justiţiei a anunţat arestarea unei rusoaice acuzata de conspiraţie ca agent al guvernului de la Moscova, prin dezvoltarea de legături cu cetăţeni americani şi prin infiltrarea în grupuri politice. Ea a fost arestată preventiv duminică şi va fi audiată miercuri de o instanţă.

 

Maria Butina, în vârstă de 29 de ani, lucra sub îndrumarea unui oficial de rang înalt de la Moscova sancţionat de Trezoreria SUA, a precizat Departamentul Justiţiei. Oficialul rus nu este identificat în documentele judiciare, dar Butina a publicat pe pagina sa de Facebook numeroase fotografii alături de Alexandr Torşin, vicepreşedinte al băncii centrale a Rusiei, inclus în aprilie pe lista sancţiunilor americane. O persoană care cunoaşte subiectul a confirmat că rusoaica, studentă la American University din Washington, lucra pentru Torşin. 

Aceeaşi persoană a declarat că Maria Butina este o susţinătoare a lui Donald Trump, iar la petreceri în Washington se lăuda că şi-ar putea folosi relaţiile politice pentru a asigura locuri de muncă în administraţia americană, după alegerea acestuia ca preşedinte. Într-o înregistrare video publicată pe YouTube, Butina poate fi văzută la un eveniment din Las Vegas, în iulie 2015, întrebându-l pe Trump - pe atunci candidat - dacă va continua să sprijine sancţiunile împotriva Rusiei, în cazul în care va fi ales. 

Arestarea presupusei agente a Rusiei a fost anunţată în ziua întâlnirii de la Helsinki a preşedinţilor american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin. Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a negat orice amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, iar omologul său de la Casa Albă s-a arătat convins de acest lucru, în ciuda acuzaţiilor serviciilor de informaţii ale Statelor Unite. AGERPRES

×