x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a deschis primul centru de terapie pentru dependenţii de telefonul mobil

S-a deschis primul centru de terapie pentru dependenţii de telefonul mobil

20 Sep 2012   •   15:12
S-a deschis primul centru de terapie pentru dependenţii de telefonul mobil

Obisnuiti sa va verificati smartphone-ul chiar si cand sunteti prinsi intr-o conversatie fata in fata cu un prieten? Intrati in panica atunci cand nu aveti telefonul aproape? Va simtiti vulnerabil cand telefonul nu mai functioneaza?

Este posibil sa suferiti de nomofobie - teama de a trai fara telefonul mobil. Vestea buna e ca nu sunteti singurul. Vestea si mai buna e ca se poate trata.

Un prim astfel de centru a fost deschis in Los Angeles, unde psihologul Elizabeth Waterman aplica terapii de soc - 10 zile fara telefon!

"Nomofobicii se tem ca vor pierde legatura cu lumea, in lipsa telefonului. Asa ca incercam sa-i facem sa inteleaga ca oamenii nu ii vor uita, daca nu pot fi contactati timp de cateva zile si ca nici ei nu vor rata lucruri foarte importante. Poti obtine aceleasi informatii si mai tarziu, nu vei fi mai nefericit din cauza asta', spune Elizabeth Waterman.

Psihologul spune ca motivele pentru care unii oameni devin dependenti de telefoanele lor variaza. Unii privesc telefonul care pe un mecanism de siguranta - le da ocazia sa apeleze la ajutor in situatii neprevazute. Altii isi verifica telefonul in mod obsesiv pentru a compensa alte lipsuri din viata lor.

In centrul de tratament, pacientii care stau fara telefoane timp de 10 zile sunt incurajati sa-si aline starile anxioase cu ajutorul unor activitati care sa le distraga atentia - sa-si tina mainile sub apa, sa se joace cu nisip sau chiar sa stea de vorba cu un alt pacient!

Potrivit psihologului, simpla experienta de a rezista 10 zile fara telefon si a constata, apoi, ca lumea nu s-a sfarsit, este foarte utila pentru pacienti.

Pentru cei care nu au ajuns intr-un stadiu avansat de dependenta, Elizabeth Waterman are un sfat: sa inchida telefonul!

"Luati-va un angajament fata de voi insiva si inchideti telefonul pentru o scurta peridoada, in fiecare zi. Nu-l luati cu voi la masa, inchideti-l cand mergeti la cinematograf, nu-l luati cu voi cand faceti miscare'.

×