x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a stârnit zâzania Schengen în Europa

S-a stârnit zâzania Schengen în Europa

de Sînziana Stancu    |    09 Ian 2011   •   20:08

Lovitura primită de România şi Bulgaria privind aderarea la spaţiul Schengen ricoşează în alte ţări, deja membre ale acestui spaţiu.

Nici bine nu s-au terminat scandalurile după anunţata ratare a intrării în martie a României şi vecinei ei, Bulgaria, în Schengen, că efectele acesteia s-au făcut deja simţite în Grecia. Atena este ofensată de "ipocrizia" ţărilor Uniunii Europene care au criticat planul de securizare a graniţei cu Turcia. Acestea s-au opus vehement proiectului Greciei de a ridica o barieră de 12,5 kilometri la graniţa sa cu Turcia, într-o zonă prin care pătrund cei mai mulţi imigranţi ilegali, pentru a împiedica astfel aceste practici.

Ministrul grec pentru Imigrare, Christos Papoustis, le-a dat criticilor ţării sale replici dure. "Este ipocrizie să critici Grecia pentru că nu asigură siguranţa graniţelor conform reglementărilor Schengen, dar în acelaşi timp să critici încercarea de a extinde supravegherea la frontiere. Poate că unii ar vrea ca Grecia să devină o zonă de reşedinţă pe termen lung şi un centru de triere pentru imigranţii care vin de pe întreaga planetă pentru a ajunge în alte ţări europene (...). Grecia nu poate suporta o asemenea povară", a declarat Papoustis, citat de AFP.

El a precizat că Grecia solicită revizuirea reglementărilor europene privind migraţia, care să restrângă procedurile de acordare de azil în ţările unde ajung imigranţii ilegali.

×
Subiecte în articol: schengen