x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a stricat cel mai scump portavion din istorie!

S-a stricat cel mai scump portavion din istorie!

10 Mai 2018   •   11:08
S-a stricat cel mai scump portavion din istorie!

Cea mai scumpa nava din istorie - portavionul american Gerald R. Ford - s-a defectat. Neregulile au aparut pe durata ultimului program de teste. In aceste conditii, darea in exploatare a navei a fost amanata pana in 2022, informeaza agentia Bloomberg.

 

Constructia navei a inceput in 2009, pe santierul naval din Newport, statul Virginia. Lucrarea a fost incredintata firmei Huntington Ingalls Industries, singurul producator de portavioane nucleare din SUA, filiala a corporatiei Northrop Grumman.

Costurile au fost estimate la 13 miliarde de dolari, ceea ce inseamna cea mai scumpa nava militara din istorie. Noul portavion a fost lansat la apa in noiembrie 2013, dupa care s-a reluat operatiunea de instalare a sistemelor de lupta.

Initial, darea in exploatare a fost programata pentru 2014, dar s-a constatat ca sistemele de armament nu se ridicau la nivelul corespunzator, astfel ca totul s-a amant pentru toamna lui 2016.

Cu cateva luni inainte insa, televiziunea CNN anunta, citand surse din interiorul Pentagonului, ca defectiunile depistate nu au fost remediate si ca se impune inlocuirea totala a sistemelor de decolare si aterizare.

S-a mai acordat un termen, pana in 2017, cand portavionul iar s-a dovedit ca nu-si poate indeplini menirea. Motivul: ceva in neregula la dispozitivul de prindere a avioanelor. Totusi, in vara anului trecut, nava a fost data partial in exploatare. Tot atunci a fost efectuata si prima aterizare cu succes a unui bombardier F/A-18.

Ulterior insa, s-au descoperit alte neajunsuri inclusiv la motorul portavionului nuclear: unul dintre elementele componente se incalzea excesiv. In plus, nu functionau lifturile care ar fi trebuit sa ridice pe punte munitia pentru avioane. Compania General Electric, care s-a ocupat de motor a evocat defecte de productie.

 

 

 

×