x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a terminat cel mai lung conflict armat din America de Sud. Acord de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi FARC

S-a terminat cel mai lung conflict armat din America de Sud. Acord de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi FARC

25 Aug 2016   •   18:49
S-a terminat cel mai lung conflict armat din America de Sud. Acord de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi FARC

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 24 august, la Havana, a Acordului de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi Forţele Armate Revoluţionare Columbiene, care pune capăt unui îndelungat şi dureros conflict, început în 1964, și deschide un capitol nou în istoria acestei ţări.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că prevederile acestui acord istoric vor putea fi implementate rapid, că zonele afectate vor fi reconstruite, că la nivelul întregii societăţi columbiene va avea loc o reconciliere autentică şi că toţi cetăţenii columbieni se vor putea bucura, cât mai curând posibil, de beneficiile păcii, de securitate şi prosperitate", se arată într-un comunicat MAE, transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, conflictul intern din Columbia datează din 1964 şi se estimează că a provocat moartea a circa 220.000 de persoane, dispariţia a zeci de mii de oameni, precum şi o criză umanitară de proporţii, cauzată de existenţa a circa 7 milioane de persoane dislocate de conflict, care a afectat îndeosebi femeile, populaţiile indigene şi afro-columbienii.

Negocierile dintre Guvernul columbian şi FARC, mediate de Cuba şi Norvegia şi facilitate de Chile şi Venezuela, au început la 18 octombrie 2012, la Oslo, şi au continuat, de atunci, neîntrerupt, la Havana.

Agenda negocierilor a cuprins: politica de dezvoltare rurală; dezarmarea, demobilizarea, reintegrarea foştilor combatanţi FARC şi participarea lor la viaţa politică; traficul de droguri; justiţia de tranziţie/ drepturile victimelor; încheierea propriu-zisă a conflictului şi implementarea Acordului de pace, arată sursa citată.

Uniunea Europeană a acordat, încă de la începutul Procesului de pace, un sprijin politic important pentru acesta şi a anunţat că va aloca un pachet financiar de circa 575 milioane euro pentru implementarea prevederilor Acordului final de pace. Acordul va fi supus aprobării populare, printr-un referendum care va avea loc la 2 octombrie 2016. AGERPRES

×