x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au deschis birourile de vot din Austria pentru alegerile legislative

S-au deschis birourile de vot din Austria pentru alegerile legislative

29 Sep 2019   •   11:30
S-au deschis birourile de vot din Austria pentru alegerile legislative

Birourile de vot din Austria s-au deschis duminică, la ora locală 07.00 (05.00 GMT), pentru cei 6,4 milioane de alegători chemaţi să aleagă noul parlament, în cadrul unui scrutin anticipat convocat după demiterea guvernului de coaliţie format din Partidul Poporului (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă) printr-o moţiune de cenzură la sfârşitul lui mai, în urma scandalului 'Ibiza-gate', transmite AFP.

Primele estimări ale rezultatelor sunt aşteptate la scurt timp după închiderea urnelor, la ora locală 17.00 (15.00 GMT).

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a anunţat pe 18 mai organizarea acestui scrutin, după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare pentru Partidul Libertăţii, cu care guverna de la sfârşitul lui 2017.

Conform sondajelor, Partidul Poporului, condus de Kurz, este marele favorit al scrutinului, cu 33% din intenţiile de vot, devansând cu mult partidul social-democrat (SPOe), creditat cu 22% , şi FPOe, cotat cu 20%.

Calculele arată că Sebastian Kurz va avea posibilitatea aritmetică de a forma o coaliţie cu una sau cu cealaltă din aceste două partide, dar şi cu formaţiunea liberală NEOS sau cu Verzii, care ar urma să treacă pragul electoral de 4%.

Legislativele anticipate au fost convocate de Kurz după publicarea în presa germană a unor extrase dintr-o înregistrare video în care liderul de atunci al FPOe şi vicecancelar, Heinz-ChristianStrache, filmat cu camera ascunsă într-o vilă de la Ibiza în 2017, promitea contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.

Scandalul, care bulversează scena politică din Austria cu câteva zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, a provocat demisia lui Strache din toate funcţiile, iar ulterior plecarea tuturor celorlalţi miniştri ai FPOe din guvern.

Austria este guvernată de atunci de un executiv interimar condus de magistratul Brigitte Bierlein.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: austria alegeri legislative