x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saakaşvili: Rusia vrea un nou război

Saakaşvili: Rusia vrea un nou război

19 Mai 2009   •   00:00
Saakaşvili: Rusia vrea un nou război
Sursa foto: STR/AFP

Ruşii vor un nou război cu Georgia, a declarat preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, într-un interviu acordat publicaţiei italiene Corriere della Sera, citat de Agerpres. În timpul discuţiei cu jurnalistul italian, Saakaşvili a recunoscut că a comis erori, între care şi aceea că a schimbat prea brusc conducerea poliţiei şi ministerelor ţării. Însă, fără paşi rapizi şi radicali ar fi fost imposibil să fie eliberată energia ţării, Georgia fiind în prezent profund schimbată, asigură Saakaşvili.

Desigur, mai sunt de realizat o mulţime de obiective, între care consolidarea conştiinţei democratice şi îmbunătăţirea vieţii populaţiei, prin crearea de infrastructură, prin construcţia de case, dar şi prin dezvoltarea culturii, a artei. Toate acestea sunt necesare pentru resuscitarea naţiunii georgiene, a declarat Saakaşvili.

Referitor la tentativa de lovitură de stat întreprinsă în Georgia în urmă cu două săptămâni, Saakaşvili a declarat că există dovezi care atestă că s-a încercat cumpărarea conducerii militare a ţării.

Faptul că Georgia este o ţară pe al cărei teritoriu se află trupe de ocupaţie este confirmat, potrivit lui Saakaşvili, de militarizarea de către Rusia a regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. 'Ruşii îşi extind bazele, trimit în Georgia soldaţi, încălcând astfel acordurile internaţionale. Mii de georgieni au fost goniţi din Abhazia, iar în Osetia de Sud sunt deja tot atâţia locuitori, cât şi soldaţi. Ruşii vor să ne inoculeze mentalitatea de asediu şi să ridice un nou Zid al Berlinului, care să ne separe de Suhumi şi Ţhinvali', şi-a exprimat indignarea preşedintele georgian.

Saakaşvili se întreabă dacă Europa va închide ochii la agresiunea Rusiei cum a făcut odată în problema Sudeţilor? /Anglia şi Franţa au impus Cehoslovaciei retragerea din regiunea strategică a Sudeţilor, primind în schimb de la Hitler o foaie de hârtie pe care Chamberlain a fluturat-o victorios: Am adus pacea! După câteva luni, Hitler a ocupat cu uşurinţă Cehoslovacia. n.r./ 'Din fericire, nu văd noi Chamberlaini. Înţelegem cu toţii că există principii de nezdruncinat', şi-a exprimat convingerea liderul georgian.

Preşedintele georgian afirmă că ruşii vor un nou război. De altfel, Saakaşvili se îndoieşte de faptul că ruşii vor reuşi să-şi atingă scopul, însă atenţionează că 'ei au întrecut odată limita şi i-au făcut pe georgieni să-i ia în serios'. Potrivit liderului georgian, Moscova vrea să scape de Georgia. 'Putin a declarat deschis: NATO trebuie să-şi ia gândul de la Georgia', a spus Saakaşvili, care îşi exprimă regretul că Alianţa nu şi-a ţinut promisiunea de a primi Georgia în rândurile sale. 'NATO promisese să ne primească în cadrul său, însă după aceea s-a răzgândit. Mai devreme sau mai târziu Alianţa va înţelege că nu trebuie să ne ţină în faţa uşilor închise', şi-a exprimat Saakaşvili convingerea.

În opinia preşedintelui georgian, la ora actuală Georgia are nevoie urgentă să fie primită în UE, iar pentru aceasta ar trebui să se înceapă cu revizuirea regimului de vize. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe saakaşvili georg