x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saakaşvili susține că este prizonier al oligarhiei lui Putin din Ucraina

Saakaşvili susține că este prizonier al oligarhiei lui Putin din Ucraina

11 Dec 2017   •   22:00
Saakaşvili susține că este prizonier al oligarhiei lui Putin din Ucraina

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, judecat în Ucraina pentru intrare ilegală în ţară şi susţinere a unei organizaţii criminale, a respins luni acuzaţiile ce i se aduc şi a susţinut că preşedintele rus, Vladimir Putin, are un rol în problemele juridice cu care el se confruntă, relatează agenţia DPA. 

''Mă consider un prizonier al oligarhiei din Ucraina şi al lui Putin'', a declarat Saakaşvili luni, în faţa instanţei de judecată la Kiev, potrivit relatărilor din media locale. 

Instanţa urmează să decidă dacă el va rămâne în arest preventiv sau în arest la domiciliu. Fostul preşedinte georgian, devenit politician ucrainean, s-a raliat partizanilor săi în ultimele săptămâni în scopul de a-l înlătura de la putere pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. 

Saakaşvili a fost reţinut în weekend, înainte de a conduce un marş de protest prin centrul Kievului făcând apel la demiterea lui Poroşenko. 

Saakaşvili şi Poroşenko au fost cândva aliaţi, ce-i uneau atât idealurile politice occidentale, cât şi aversiunea faţă de regimul lui Putin, ţările lor fiind amândouă în conflict cu Rusia. 

Poroşenko l-a ajutat pe Saakaşvili să devină guvernator al importantei regiuni ucrainene Odesa, de la Marea Neagră, în 2015. Dar, după un an şi jumătate, Saakaşvili a demisionat, acuzându-l pe Poroşenko de perpetuarea unei corupţii adânc înrădăcinate. 

Petro Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană lui Saakaşvili în urmă cu câteva luni. Aliaţii lui Poroşenko l-au acuzat pe Saakaşvili că a acceptat sute de mii de dolari se la surse ce au legături cu Rusia pentru campania sa de a-l înlătura pe liderul ucrainean. 

Poroşenko a devenit preşedinte în 2014, după înlăturarea predecesorului său prorus Viktor Ianukovici, în contextul unei mişcări de protest ce făcea apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.AGERPRES

×