x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam nu e Carlos Sacalul

Saddam nu e Carlos Sacalul

de Anca Aldea    |    19 Oct 2005   •   00:00
Saddam nu e Carlos Sacalul

Saddam Hussein, "asul de pica" din pachetul de carti de joc pe care coalitia americana din Irak le-a acordat celor mai importante figuri din timpul fostului regim, apare astazi in fata judecatorilor.

Glorie si decadenta. Asa pot fi caracterizati cei 24 de ani in care Saddam Hussein s-a aflat la carma Irakului si in care a pozat in "aparator al resurectiei arabe". Astazi, "macelarul de la Bagdad" va aparea in fata celor 20 de judecatori ai Tribunalului Special Irakian, pregatiti in secret in Marea Britanie, pentru a da socoteala pentru faptele sale - un razboi cu Iranul, o invazie militara in Kuweit si implicarea in doua conflicte armate impotriva coalitiei internationale. Fostul presedinte si sapte dintre oamenii sai de incredere vor fi judecati pentru masacrarea, in 1982, a 143 de sateni din Dujaïl, o localitate situata la nord de Bagdad.

UN SINGUR AVOCAT. Saddam este reprezentat de un singur avocat, desi, imediat dupa ce a ajuns in mainile americanilor, in decembrie 2003, aproximativ 2.000 de magistrati si-au oferit gratuit serviciile familiei "macelarului de la Bagdad". Familia lui Saddam a renuntat insa la acest ajutor.

Se pare ca unicul avocat al apararii, irakianul Khalil Al-Doulaïmi, a fost o alegere buna, caci niciodata el nu si-a facut publica strategia si nici nu s-a lansat in declaratii de orice fel. Planul de bataie al lui Al-Doulaïmi a fost anevoios, scrie Agentia France Presse, in contextul in care magistratului i-au lipsit resursele financiare si accesul la clientul sau. El a primit insa tot sprijinul lui Abdel Haq Alani, un avocat stabilit la Londra si unul dintre apropiatii familiei lui Saddam, care a declarat in repetate randuri ca procesul nu are cum sa fie corect din "ratiuni politice", interesate.

Soarta lui Saddam a fost deja pecetluita. Procesul este doar un test pentru sistemul juridic international, o campanie de imagine - pentru americani, pentru tribunalul irakian, pentru multi altii...

POLITICIAN CU TULEIE. Intrat in politica la numai 20 de ani, in 1957, cand s-a alaturat Partidului Ba’as (nationalist si socialist), Saddam s-a considerat intotdeauna un "aparator al resurectiei arabe". El a cunoscut o ascensiune extraordinara pana in 1979, cand a ajuns presedinte. "Irakul lupta cu o mana si construieste cu cealalta", obisnuia el sa spuna in discursurile interminabile.

A fost un lider convingator, care i-a atras pe vecinii lui din Golful Persic spre Irak. Miliarde de dolari au fost astfel investite in asa-numitul "razboi impotriva dusmanului ereditar persan (Iranul, n.r.) pentru a proteja poarta orientala a natiunii arabe contra tentativei Iranului de a exporta revolutia islamica". Asa a obtinut Saddam sprijinul si din partea Occidentului in razboiul din anii ’80 cu Iranul. In vara lui 1990, Saddam a invadat Kuweitul, desi a intampinat rezistenta din partea tarilor arabe din Golf. Odata lansat conflictul petrolier, Saddam a reusit sa provoace o criza mondiala majora, care a divizat Golful Persic. In scena a intrat atunci coalitia internationala, formata din 30 de tari, condusa de Statele Unite. Politica externa si presiunile din interior au dus la declansarea unei rebeliuni in sudul siit al Irakului. Saddam i-a inecat in sange pe razvratiti cu acordul tacit al americanilor.

In ultimii ani ai "domniei" lui Saddam, presiunile la adresa Bagdadului, care ar fi dezvoltat arme de distrugere in masa, se accentuau. Ele au culminat cu lansarea razboiului, in martie 2003, impotriva lui Saddam. Un razboi cu miza mare, dar motivatii subrede. SUA si Marea Britanie au cerut comunitatii internationale sa le sustina campania militara, folosind ca argument armele de distrugere in masa ale lui Saddam. Arme care nu au fost gasite niciodata.

RAZBOINICUL
"Irakul lupta cu o mana si construieste cu cealalta" - Saddam Hussein

AVOCATII
Controversatul avocat francez Jacques Verg"s, care i-a aparat pe Carlos Sacalul si pe fostul sef al Gestapo din Lyon, Klaus Barbie, a fost unul dintre cei 2.000 de magistrati care si-au oferit sprijinul lui Saddam. Verg"s a decazut insa in ochii familiei lui Saddam in momentul in care a declarat sus si tare ca printre martorii pe care ii va chema la bara se vor numara liderii tarilor occidentale care l-au sprijinit pe dictator 1980-1988.

ACOLITII
Fostii acoliti ai lui Saddam sunt fie pe fuga, fie in ograda americanilor, fie s-au exilat in strainatate. Zece dintre oamenii sai de incredere s-au evaporat. Intre acestia se afla cel mai inalt demnitar din fostul regim, Ezzat Ibrahim, pe capul caruia s-au pus zece milioane de dolari. Dupa gratiile pazite cu strasnicie de americani se afla, intre altii, renumitul Tarek Aziz, fostul vicepremier, care s-a predat la 24 aprilie 2003, Ali Hassan al-Majid, cunoscut si sub numele de "Ali cel chimic", cei trei frati vitregi ai dictatorului; si Taha Yassin Ramadan, fostul vicepresedinte. "Comicul Ali", fostul ministru al Informatiilor, Mohamad Said Sahhaff, traieste liber in Dubai, in Emiratele Arabe Unite (EAU), unde isi scrie memoriile. Fostul ambasador irakian la ONU, Mohammed al-Douri, este si el liber si preda la universitatea din Ajman, in EAU. Iar Naji Sabri al-Hadithi, fostul ministru de Externe, a ajuns profesor de jurnalism la universitatea din Doha, in Qatar.
×
Subiecte în articol: externe fostul saddam