x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şaisprezece şefi de stat participă la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea

Şaisprezece şefi de stat participă la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea

de Marina Constantinoiu    |    29 Apr 2011   •   15:07

Optzeci şi şapte de delegaţii străine, printre care vor figura 16 şefi de stat şi şase şefi de Guverne vor participa la ceremonie de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea care va avea loc duminică în Piaţa San Pietro, a anunţat vineri Vaticanul, potrivit AFP.

Lista definitivă a delegaţiilor nu a fost furnizată cu ocazia conferinşei de presă a purtătorului de cuvânt al Sfântului Scaun. Părintele Federico Lombardi a precizat că nu dispune încă decât de o listă provizorie, alcătuită de Secretariatul de Stat joi seara.

Cinci familii regale vor fi reprezentate (Belgia, Spania, Marea Britanie, Lichtenstein şi Luxemburg), potrivit AFP. Printre şefii de stat se vor număra preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, mexicanul Felipe Caldoron şi italianul Giorgio Napolitano.

Câteva sute de mii de credincioşi catolici se pregătesc să invadeze Roma, pentru a asista, duminică, 1 Mai, la beatificarea triumfală a pontifului lor preferat, primul “Papă global” din istorie, la şase ani de la moartea acestuia.

În timpul slujbei, delegaţiile vor fi amplasate la o tribună aflată în lateral, de o parte a altarului instalat la San Pietro.

După ceremonie, şefii de stat şi de Guverne vor defila în faţa sicriului instalat în bazilică, apoi îl vor saluta pe actualul Papă, Benedict al XVI-lea.

Pentru ceremonie au fost acordate 2.300 de acreditări presei internaţionale, dintre care 1.300 sunt pentru posturi de televiziune. Jurnaliştii şi fotoreporterii vin din 101 ţări ale lumii.

Pentru a permite beatificarea, a fost recunoscut un miracol care i-a fost atribuit lui Ioan Paul al II-lea: vindecarea de maladia Parkinson a unei credincioase franceze, Marie Simon-Pierre. Aceasta va fi prezentă la ceremoniile de beatificare.

Pentru canonizare – recunoaşterea lui drept sfânt – va fi nevoie de un nou miracol recunoscut.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti organizează, duminică, o serie de manifestări cu ocazia beatificării Papei Ioan Paul al II-lea.

Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va lua parte, de Duminica Divinei Milostiviri, la Sfânta Liturghie solemnă de beatificare prezidată de Papa Benedict al XVI-lea în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, când slujitorul lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea va fi ridicat la cinstea altarelor, potrivit unui comunicat remis vineri Agerpres de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

În Aula Magna a Institutului Teologic Sf. Tereza din Bucureşti (str. Gral Berthelot 19), cei care vor dori vor putea urmări în direct, de la Vatican, transmisia televizată a Sfintei Liturghii de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea;

La Catedrala Sf. Iosif va avea loc, duminică dimineaţă, prezentarea şi lansarea volumului festiv “Profet al vremurilor noi”, publicat cu prilejul beatificării Papei Ioan Paul al II-lea, iar de la ora 15,00 în Catedrala Sf. Iosif, Preasfinţitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucureşti va prezida Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în aducere de mulţumire pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.

La ora 19,30, în Catedrala Sf. Iosif va avea loc un concert extraordinar, în interpretarea soliştilor preot Georges Athanasiadcs (orgă), Cristina Radu (soprană) şi Alexandru Moroşanu (violoncel). În program, lucrări de J.S. Bach, Lous Caix d'Hervelois, A. Vivaldi, B. Marcello, W. A. Mozart, G. Tartini, Fr. List, Ch. Gounod şi Fr. Schubert. Intrarea este liberă.

Potrivit comunicatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, din 28 aprilie, în Catedrala Sf. Iosif este deschisă publicului o expoziţie de fotografie ce ilustrează diferite momente din viaţa Papei Ioan Paul al II-lea.

×