x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvaţi de piraţii somalezi de un mesaj pus într-o sticlă

Salvaţi de piraţii somalezi de un mesaj pus într-o sticlă

12 Oct 2011   •   15:04
Salvaţi de piraţii somalezi de un mesaj pus într-o sticlă

Echipajul navei italiene Montecristo, care a fost atacata de 11 pirati somalezi, a reusit sa comunice cu navele fortelor NATO punand un bilet intr-o sticla si aruncand-o in mare. Echipajul a lansat un mesaj SOS in momentul atacului, insa fortele NATO nu puteau actiona pana nu stiau daca membrii echipajului sunt osatatici sau pusi la adapost.

Echipajul apucase insa sa se ascunda in camera de siguranta a navei. Din cauza frecventelor raiduri ale piratiolr somalezi, navele care circula in estul Africii sunt dotate cu astfel de camere de siguranta, in care echipajul se poate adaposti cand survine atacul. Camerele au apa si hrana.

Pentru ca piratii taiasera liniile de comunicatie, echipajul, format din sapte italieni, sase ucrainieni si zece indieni, nu a avut alta solutie decat sa puna mesajul lor intr-o sticla pe care au aruncat-o in mare, printr-un hublou.

Imediat dupa ce sticla cu bilet a fost recuperata, Montecristo a fost inconjurata de barcile NATO, apartinand Marinei Britanice, in timp ce un elicopter s-a apropiat de pirati. Acestia s-au predat imediat, unii aruncandu-si armele in mare.

Nava Montecristo a plecat din Liverpool, luna trecuta, cu destinatia Vietnam, avand la bord o incarcatura de fier vechi.

A fost atacata in dreptul coastei Somaliei, la putin timp dupa ce Montecristo s-a separat de escorta formata din nave militare japoneze care patruleaza zona.

Potrivit Fortei Navale a Uniunii Europene, piratii somalezi detin, in prezent, zece nave si 251 de ostatici.

×