x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvini acuză Franţa de ipocrizie pentru premierea Carolei Rackete, capitanul navei Sea Watch 3

Salvini acuză Franţa de ipocrizie pentru premierea Carolei Rackete, capitanul navei Sea Watch 3

13 Iul 2019   •   18:30
Salvini acuză Franţa de ipocrizie pentru premierea Carolei Rackete, capitanul navei Sea Watch 3

Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a calificat sâmbătă drept "ipocrizie franceză" decizia de vineri a primăriei din Paris de a înmâna o medalie onorifică celor două nemţoaice care au deţinut funcţia de căpitan al navei Sea Watch 3, Carola Rackete şi Pia Klemp, în condiţiile în care Franţa "a ignorat solicitările" de a prelua imigranţii aflaţi la bord, informează EFE.

"Ipocrizie franceză. Îl premiază pe căpitanul german Carola Rackete ca şi cum aceasta ar fi o eroină, dar Parisul nu a răspuns la niciuna dintre solicitările de ajutor", a afirmat Salvini într-o notă trimisă presei. El a acuzat Franţa că "s-a aliat cu un ONG care face politică în Italia şi cu o persoană care a lovit o şalupă a Gărzii de Coastă, punând în pericol vieţile militarilor italieni la fel ca orice vestă galbenă", aluzie la mişcarea de protest din Franţa care a căpătat uneori accente violente.

Surse din Ministerul de Interne italian au făcut să ajungă la presă e-mailurile trimise de Carola Rackete autorităţilor de la Roma în care le explica faptul că a cerut ajutor Maltei şi Franţei după ce a salvat câteva zeci de migranţi, dar că nu a primit niciun răspuns.

Carola Rackete a fost arestată la sfârşitul lui iunie pentru că a acostat fără permisiunea autorităţilor pe insula italiană Lampedusa pentru a-i debarca pe cei 40 de migranţi care se aflau pe nava sa de mai bine de două săptămâni, în condiţiile în care ministrul de interne italian i-a interzis acostarea. Acuzată de ajutor dat imigraţiei clandestine, tânăra va fi judecată pe 18 iulie de tribunalul din Agrigento, în Sicilia.

O altă deţinătoare a acestei funcţii pe nava Sea Watch, Pia Klemp, care a salvat şi ea numeroase vieţi în Mediterana, este urmărită penal de justiţia din Italia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Matteo Salvini