x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sammy Ofer, magnat israelian de origine română aflat pe listele Forbes, a încetat din viaţă.

Sammy Ofer, magnat israelian de origine română aflat pe listele Forbes, a încetat din viaţă.

de Marina Constantinoiu    |    03 Iun 2011   •   10:22
Sammy Ofer, magnat israelian de origine română aflat pe listele Forbes, a încetat din viaţă.

Magnatul israelian Sammy Ofer, nascut in Romania, detinatorul puternicului conglomerat Ofer, implicat recent intr-un scandal comercial cu Iranul, a incetat din viata vineri, la varsta de 89 de ani, relateaza France Presse, care preia informatii din presa israeliana.

● Cititi si: Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"

Considerat in 2011 de revista Forbes drept cel mai bogat israelian, clasat pe locul 79 la nivel mondial in topul averilor, cu 10,3 miliarde de dolari avere estimata, Sammy Ofer avea interese de afaceri inclusiv in Romania. Recent, grupul sau, Ofer, a incheiat un contract in valoare de 400 de milioane de dolari cu santierul naval Daewoo Constanta. Potrivit unor informatii din presa, Ofer ar fi controlat si compania de imobiliare Willbrook.

Sammy Ofer a fost gasit fara suflare vineri dimineata, in apartamentul sau din complexul Akirov Tower din Tel Aviv. Sammy Ofer mai are un frate, Yuli Yehuda, in varsta de 82 de ani, care este consulul onorific al Romaniei la Haifa (Israel), si el aflat pe lista Forbes, cu o avere evaluata la 550 de milioane de dolari.

Potrivit ynetnews.com, Ofer era principalul actionar al Ofer Brothers, cunoscut mai bine ca Israel Corp. Ofer detinea controlul si la unele dintre cele mai importante companii israeliene, printre care Israel Chemicals, ZIMShipping si Mizrahi-Tefahot Bank.
Potrivit postului de radio public israelian, Ofer suferea de mai multi ani de cancer.

Decesul sau intervine la cateva zile dupa ce au fost date publicitatii o serie de informatii despre presupuse relatii intre grupul Ofer si Iran, tara inamica Israelului, ceea ce a alimentat o vie polemica pe tema profiturilor mari obtinute sub acoperirea unor misiuni de spionaj.

Scandalul a izbucnit cand Statele Unite au plasat grupul israelian pe o lista neagra, pentru ca in septembrie 2010 a vandut un vapor-cisterna in valoare de 8,6 milioane de dolari companiei maritime iraniene IRISL (Islamic Republic of Iran Shipping Lines), incalcand embargoul international impus Teheranului, din cauza activitatilor sale nucleare controversate. Dar presa israeliana sustine ca nici mai mult, nici mai putin decat 13 petroliere apartinand grupului Ofer au ajuns in apele iraniene in ultimii ani. Dar, potrivit unor "reprezentanti ai serviciilor de securitate' citati de cotidianul de mare tiraj israelian Yediot Aharonot, fratii Ofer ar fi facut "un important serviciu statului Israel'. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, in contextul scandalului Ofer, ca "politica israeliana in privinta Iranului este foarte clara - orice contact cu aceasta tara este interzis'.

Un fost sef al Mossadului (serviciul de informatii externe israelian), Rafi Eytan, a declarat ca nu respinge posibilitate ca firmele controlate de fratii Ofer sa fi acoperit niste operatiuni secrete, reamintind faptul ca in trecut, Mossadul "a recurs la ajutorul unor oameni de afaceri'. Pe de alta parte, un specialist in serviciile de informatii israeliene, jurnalistul si scriitorul Yossi Melman, apreciaza ca astfel de "servicii' nu ar trebui sa justifice operatiuni comerciale cu Iranul. "Evocand pista spionajului, apropiatii fratilor Ofer vor sa bruieze pistele, pentru a ascunde faptele: ca au incalcat legea care interzice relatiile comerciale cu Iranul', a afirmat Melman pentru AFP. Pentru jurnalistul care semneaza la cotidianul israelian de stanga, Haaretz, "Sammy Ofer nu va mai putea da explicatii in legatura cu acest scandal, din pacate', subliniind ca, totusi, "mai putin el personal si mai mult societatea lui a fost pusa sub acuzatie'.

In virtutea unei legi israeliene, Iranul este considerat drept un "stat inamic', iar Ministerul Finantelor are competente pentru a aplica o lege datand din 1939, din perioada mandatului britanic, care interzice comertul cu dusmanul. Dar nu este foarte clar daca aceasta lege sanctioneaza faptul ca un vas ancoreaza intr-un port iranian.

Israelul face campanie pentru impunerea de sanctiuni internationale pentru oprirea programului nuclear iranian, pe care il considera o amenintare majora la adresa existentei sale, comenteaza France Presse.

Nascut in Romania si rezident al Principatului Monaco, Sammy Ofer a construit un adevarat imperiu industrial. In 2004, Jurnalul National le-a dedicat fratilor Ofer un amplu articol in cadrul unei editii de colectie intitulate "Cei mai bogati romani din lume'.

Grupul Ofer a pornit de jos, de la o mica afacere, intr-un birou comercial din portul israelian Haifa, care apartinea unui anume Josef Herschovici. Evreu nascut in Romania, la Galati, Josef a emigrat in Israel, unde si-a inceput activitatea in domeniul naval. Doi dintre fiii sai, Sammy si Yuli, au "israelizat' numele familiei si l-au schimbat in Ofer, au preluat afacerea si au ajuns pe listele cu miliardarii lumii. Fiul cel mare al lui Josef, David, s-a alaturat si el afacerii de familie, dupa o impresionanta cariera in serviciul public, care l-a adus in postul de general maior in politia israeliana. In 1994 a incetat din viata. La carma imperiului au ramas Sammy si Yuli, dar Sammy era de departe cel mai activ in domeniul afacerilor. In plus, Sammy este si un colectionar de arta moderna, avand in posesie o impresionanta colectie de arta.

La 19 mai, Mediafax anunta ca Santierul Naval Daewoo Mangalia va construi patru nave cu o capacitate de 9.000 TEU pentru grupul israelian Ofer Global Holdings, in baza unui contract de 400 de milioane de euro, cu optiunea de suplimentare cu inca patru nave. Constructia navelor urmeaza sa fie finalizata pana la finele lui 2013. "Comanda lansata catre santierul naval Daewoo Mangalia reprezinta doar o parte din investitia de 2,4 miliarde de dolari operata de catre Ofer in zona Europei Centrale si de Est, prima comanda ferma de o asemenea amploare din ultimii trei ani", se arata intr-un comunicat al Ofer Global Holdings. Investitia facea parte dintr-o comanda ampla de opt portcontainere si sase extra-optiuni directionate catre santierele navale Daewoo Mangalia si Hanjin Heavy Industries (din Coreea de Sud).

×