x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltă în Egipt: Sânge, bătăi şi groază

Revoltă în Egipt: Sânge, bătăi şi groază

de Oana Dobre    |    02 Feb 2011   •   14:20
Revoltă în Egipt: Sânge, bătăi şi groază
Sursa foto: Oana Dobre/Jurnalul Naţional

149595-eu.jpgCorespondenţă specială din Egipt

Focuri de armă, la ceas de seară

Aseară, în jurul orei 19:30, susţinătorii lui Mubarak şi ma­nifestanţii antiregimului s-au înfruntat la scenă des­chisă cu focuri de armă pe Strada Bab El Looq, situată în spatele Pieţei Tahrir – Piaţa Eliberării.

Partizanii actualului preşedinte au eşuat într-o nouă încercare de a sparge baricadele demonstranţilor, fiind respinşi cu rafale de Ka­laşnikov şi pietre. În scurt timp, "scena" a fost "ocupată" de mai multe ambulanţe, sosite pentru prima dată în Piaţa Eliberării, în timp ce protestatarii anti-Mubarak stri­gau "Pleacă! Pleacă, Mubarak!".

Până la această oră avu­s­eseră loc mai multe ciocniri între cele două tabere de ma­nifestanţi – pro şi contra regimului Mubarak –, inclusiv o scenă senzaţională, parcă scrisă special pentru filmul Ben-Hur, în care mai mulţi civili, muncitori la pi­ra­mide, au intrat în Piaţa Tahrir călare pe cai şi cămile. Aceşti muncitori au recurs la inedita formă de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de impactul econo­mic negativ pe care îl are criza actuală din Egipt, a comentat televi­ziunea publică de la Cairo.

Piaţa a fost "inundată" de pietre, de cocteiluri Molotov, de fragmente din metal, bastoane, pantofi, bucăţi de ciment, motoare incen­diate şi altele, în timp ce pe deasupra capetelor oamenilor au circulat câteva rânduri de gloanţe, potrivit cores­pondentului CNN. Aseară, la fiecare intrare în Piaţa Tahrir au fost ridicate baraje, iar protestatarii din ambele "tabere" s-au asigurat că au la îndemână câte o bâtă, o rangă, un pistol sau un AKM, ne-a transmis co­res­pondentul Jurnalului Naţional la faţa locului.

Potri­vit televiziunii Al-Jazeera, în jurul orei 22:00 grupuri din mulţimea adunată în piaţă s-au ciocnit cu forţele de securitate guvernamentale şi au fost trase câteva focuri în zona Muzeului de Antichităţi al Egiptului. Surse din cadrul acestei instituţii, un simbol incontestabil al ci­vilizaţiei egiptene, au declarat la Al-Jazeera că muzeul a căzut din nou, miercuri, pradă hoţilor. Potrivit acestor surse, miercuri seara cel puţin un soldat şi mai mulţi susţinători ai lui Mubarak au fost văzuţi pe acoperişul clădirii.

Armata egipteană a avertizat aseară că, în piaţă, au apărut "intruşi înarmaţi", iar vicepreşedintele egiptean a declarat că nu va exista nici un dialog cu manifestanţii până nu vor înceta protestele.

Pe de altă parte, anunţul actualului guvern egiptean că jurnaliştii străini aflaţi în Egipt sunt cei care alimentează actuala criză de pe străzi a făcut miercuri câteva victime în rândurile re­pre­zentanţilor presei internaţionale.

Realizatorul Anderson Cooper de la CNN a fost atacat miercuri, în Cairo, de susţinători ai lui Mubarak. Cooper şi echipa sa au fost îmbrânciţi şi bătuţi de mai mulţi indivizi. Colegul nostru Adelin Petrişor, de la TVR, şi cameramanul său "au fost reţinuţi" de un grup de "gărzi de civili de cartier" la o periferie a Capitalei egiptene şi eliberaţi ulterior, după ce a intervenit Ambasada română.

Trei jurnalişti israelieni au fost arestaţi miercuri de autorităţile egiptene sub acuzaţia că nu dispuneau de viză în interes de serviciu, ci de vize de turişti. Jurnaliştii israelieni au fost eli­beraţi după intervenţia oficială a ţării lor, aceştia fiind obligaţi să părăsească imediat Egiptul. Doi reporteri din Suedia au fost reţinuţi miercuri timp de mai multe ore, "Armata egipteană consi­derându-i agenţi ai Mossad-ului", a anunţat cotidianul Aftonbladet la care sunt angajaţi cei doi.

Soldaţii egipteni i-au scuipat pe jurnalişti şi i-au ameninţat cu moartea, potrivit ziarului suedez. Pe de altă parte, televiziunea de stat din Egipt a avertizat aseară că protestatarii trebuie să evacueze imediat Tahrirul, iar Opoziţia a chemat oamenii la o adunare uriaşă, care ar urma să aibă loc vineri şi să fie decisivă pentru răsturnarea de la putere a lui Mubarak.

Imagini live din Cairo

Un amalgam de furie împotriva lui Hosni Mubarak şi a partizanilor săi, mic comerţ de "revoluţie", soldaţi dezorientaţi şi planuri de viaţă în democraţie- aşa era, ieri, piaţa Tahrir, locul în care s-au născut, în urmă cu nouă zile, protestele egiptenilor.
La adăpostul blindatelor şi tancurilor., militarii armatei egiptene legitimează fiecare trecător şi refuză vehement să li se facă poze, dar le zâmbesc manifestanţilor. Sunt tineri şi recunosc şi ei că se simt prinşi între două lumi- cea a jurământului faţă de sistemul condus de Mubarak şi cea a entuziasmului şi libertăţii cerute pe pancartele uriaşe şi promise de Opoziţie.

"Sunt cu sufletul acolo, lângă ei, dar dacă se întâmplă ceva trebuie să-i împuşc. Asta e datoria mea", spune unul dintre ei în timp ce examinează minuţios actele trecătorilor. Dacă dimineaţa le-a fost liniştită, ora 14:00 a venit cu o explozie de violenţă: un grup de susţinători ai lui Hosni Mubarak, care manifestaseră dimineaţă în faţa Televiziunii de stat, a venit în piaţa Tahrir: nu mai mult de 200 de oameni, dar zgomotoşi şi, potrivit protestatarilor din tabăra opusă, înarmaţi cu cuţite.

După câteva runde de ciocniri verbale, manifestanţii opoziţiei i-au luat pe sus pe cei ai lui Mubarak şi, într-o ploaie de pumni, i-au "depozitat" în spatele taburilor, unde, o parte dintre ei au şi fost imediat arestaţi de militari, sub motivul portului ilegal de armă. "Armata şi poporului sunt mână în mână", a fost coloana sonoră a arestărilor, lozinca lansată dintr-un colţ al pieţei fiind instantaneu propagată până pe străzile lăturalnice de către demonstranţii împotriva puterii de la Cairo.

Fericiţi că de data aceasta nu ei au fost în "cătarea" militarilor, ci adversarii partizani ai preşedintelui, cei aproape 20.000 de oameni care ajunseseră deja în piaţă au pornit o vânătoare prin mulţime pentru a nu lăsa nici un susţinător al lui Mubarak nearestat. Cele câteva zeci de răniţi au umplut rapid spaţiul de prim-ajutor amenajat în spatele pieţei, lângă o moschee. "Uitaţi-vă la ei, aşa plini de sânge cum sunt, au meritat să fie bătuţi, pentru că-l susţin pe Mubarak", strigau manifestaţii încă furioşi pe cei pe care chiar ei îi purtaseră pe braţe până la centrul de prim-ajutor.

"Dacă dictatorul îşi închipuie că îl credem, e nebun"
 La primele ore ale dimineţii, în piaţă erau, deja, cîteva mii de oameni- majoritatea dormiseră acolo, cu toate că doar cîteva zeci aveau şi corturi. Cei mai mulţi şi-au petrecut ultimele nopţi sub cerul liber, vegheaţi, însă, de elicopterele armatei care au survolat în permanenţă piaţa.

Aşa a făcut şi Mustafa Muhammad, un profesor egiptean de muzicologie de 27 de ani, venit tocmai din Liban pentru a-şi susţine concetăţenii în lupta împotriva lui Mubarak. A venit "înarmat" cu o lăută, instrumentul său preferat, pe care momentan i-a împrumutat-o lui Mohan, un puşti de 13 ani fugit de acasă spre disperarea părinţilor.
"L-am auzit aseară pe Mubarak încercând să se salveze, dar dacă dictatorul îşi închipuie că îl crede cineva, e nebun. Legea privind starea de urgenţă e încă în vigoare. Poliţia poate aresta pe oricine şi ne pot ucide. Au murit deja atâţia oameni aici. Dacă chiar vrea pace, de ce nu anulează legea asta"? Spune Mustafa revoltat. Ceilalţi colegi de "dormitor" pe cimentul din Cairo îl aprobă zgomotos. Nimeni nici măcar nu se gândeşte să plece acasă şi să-l lase pe preşedinte în funcţie până în septembrie.

Nashura Salahg e în Tahrir de trei zile şi, cu toate că locuieşte în Cairo, n-a plecat acasă nici măcar ca să se schimbe. E profesoară de filosofie la Universitatea din Cairo şi lucrul care i se pare cel mai important la proteste este că au adus împreună musulmanii şi creştinii.
"Mi-e frică de media că or să spună că e o mişcare islamistă aici. Nu e adevărat şi noi n-avem nici o legătură cu Fraţii Musulmani", spune Nashura. În timp ce vorbeşte, mai mulţi vânzători ambulanţi îşi strigă marfa în jur. Oferta e bună, pentru un oraş în care magazinele, inclusiv cele de alimente, sunt închise de aproape o săptămână: o supă caldă la 2 lire şi jumătate (aproximativ 50 de cenţi).

În spate, pe o tarabă, alţii vând ceai cald la două lire: "Da, e revoluţie, dar de ce să nu vindem mâncare? Suntem săraci, avem nevoie de bani", explică Omar, vânzătorul de ceai. "Piaţa" e stricată, însă, de voluntari care aduc mâncare şi apă gratis şi îi întreabă amabil pe demonstranţi dacă au nevoie de ceva.

Comerţul ad-hoc nu a înflorit doar în piaţa Tahrir, ci şi în aeroport. La terminalul de plecări internaţionale, un grup de finlandezi anunţă pe toată lumea care trece prin zonă că organizează o cursă charter către Helsinki, în care îi invită mai ales pe pasagerii din ţările UE.
"E doar puţin mai scump decât cursa de linie", anunţă organizatorii. Cu doar câteva ore în urmă, în noaptea de marţi spre miercuri, a decolat şi o cursă similară către Tokio, cu escală la Roma, e drept, m ai "piperată" cu 200 de dolari decât zborul obişnuit. În Cairo, puţinii comercianţi care îşi mai ţin deschise prăvăliile au dublat deja preţurile. Lumea n-are ce să facă şi cumpără de la ei- chiar şi soldaţii care păzesc fiecare intrare în centrul oraşului.

×
Subiecte în articol: Egipt