x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şansele Israelului de a găzdui Eurovision au crescut după prelungirea acreditării postului public de televiziune

Şansele Israelului de a găzdui Eurovision au crescut după prelungirea acreditării postului public de televiziune

28 Iun 2018   •   20:50
Şansele Israelului de a găzdui Eurovision au crescut după prelungirea acreditării postului public de televiziune

European Broadcasting Union (EBU), organizaţia care difuzează concursul Eurovision, i-a prelungit postului public de televiziune din Israel calitatea de membru temporar până în luna decembrie, o etapă-cheie pentru garantarea dreptului acestei ţări de a găzdui ediţia din 2019 a acestei competiţii muzicale europene, a anunţat joi DPA. 

O purtătoare de cuvânt a EBU a confirmat că postul public de televiziune din Israel, KAN, "a beneficiat în urma unui vot de o extindere a calităţii sale de membru temporar". Există şanse foarte mari ca postul KAN să obţină calitatea de membru permanent în urma unui vot al membrilor EBU în luna decembrie, a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt. 

Decizia a fost luată la două zile după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Guvernul ţării sale va amenda o lege controversată care ar fi lăsat KAN fără departamentul său de ştiri. 

Eliminarea departamentului de ştiri din cadrul KAN ar fi ameninţat capacitatea postului naţional de televiziune din Israel de a deveni membru cu drepturi depline în cadrul EBU şi de a difuza concursul Eurovision. 

Decizia anunţată de Benjamin Netanyahu reprezintă o răzgândire a prim-ministrului israelian, al cărui diferend cu ministrul de finanţe în privinţa postului public de televiziune a împins coaliţia de guvernare din Israel în pragul unui colaps anul trecut. 
Prim-ministrul s-a plâns că postul public de televiziune nu reflectă suficient activitatea Guvernului, în cadrul ştirilor produse de acest departament. Criticii spun că Benjamin Netanyahu încerca să controleze astfel mass-media. 

A existat şi o altă controversă, de această dată referitoare la locul în care va fi organizată ediţia din 2019 a concursului Eurovision. Benjamin Netanyahu şi cântăreaţa Netta Barzilai, câştigătoarea ediţiei din acest an a concursului, au anunţat că evenimentul va avea loc la Ierusalim, un oraş despre care atât israelienii, cât şi palestinienii spun că este capitala ţării lor. 

Găzduirea concursului Eurovision de oraşul Ierusalim ar putea să îi supere peste măsură pe palestinieni, întrucât israelienii o vor considera cel mai probabil o victorie de mediatizare în lupta lor de a controla Oraşul Sfânt. 

Israelul a cucerit jumătatea estică a Ierusalimului în 1967 în urma Războiului de Şase Zile şi a anexat acel teritoriu, însă anexarea nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.AGERPRES

×