x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Santaj - Gazprom inchide robinetul

Santaj - Gazprom inchide robinetul

de Camelia Muntean    |    14 Dec 2005   •   00:00
Santaj - Gazprom inchide robinetul

Concernul rusesc Gazprom a avertizat ca va reduce cantitatea de gaze naturale livrate in Europa, incepand de luna viitoare, daca o disputa cu Ucraina asupra preturilor nu va fi solutionata.

Potrivit Financial Times, Ucraina vrea sa cumpere gaze la un pret mic, in schimbul taxelor de tranzit pentru livrarile destinate statelor europene, efectuate prin conducte aflate pe teritoriul sau, conform unui contract semnat in urma cu trei ani. In schimb, Gazprom solicita renegocierea contractului, astfel incat Ucraina sa plateasca gazele la pretul pietei.

MASURI REPRESIVE. Directorul diviziei de export a companiei, Alexander Medvedev, a declarat ca Gazprom este gata sa deconecteze Ucraina de la conducta. "Kievul va purta intreaga responsabilitate pentru reducerea livrarilor catre Europa", a spus Medvedev.

Gazprom asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei prin intermediul conductelor care traverseaza estul continentului. Uniunea Europeana a anuntat insa ca disputa dintre Rusia si Ucraina nu ii afecteaza aprovizionarea cu gaze.

La inceputul lunii, presedintele rus, Vladimir Putin, a criticat Ucraina pentru refuzul de a accepta termenii revizuiti ai acordului pentru achizitia de gaze, afirmand ca tara sa nu va subventiona economiile fostelor state sovietice prin preturi scazute.

ATACURI. Recent, presedintele rus, Vladimir Putin, a atacat autoritatile ucrainene in chestiunea gazului, fiind secundat de premierul rus, Mihail Fradkov. Liderul de la Kremlin a repetat, in numeroase randuri, ca Ucraina dispune de suficiente resurse pentru a plati gazul rusesc la preturile pietei, relateaza cotidianul Kommersant. "Colegii nostri europeni observa cu mare atentie negocerile noastre cu partenerii ucraineni. As spune ca supravegheaza aceste negocieri foarte indeaproape", il informa recent Fradkov pe presedintele rus, dupa revenirea dintr-o vizita la Bruxelles. El a adaugat ca "europenii cauta tot mai multe argumente, pentru ca aceste negocieri sa se incheie cu succes... Sper ca prietenii nostri ucraineni sa simta cat mai curand posibil atentia pe care o acorda colegii europeni acestei chestiuni".

In acelasi context al nemultumirii lui Putin fata de "pretentiile" Ucrainei, el a declarat ca "ucrainenii obtin astazi gazul la preturi mult mai mici decat cele pe care trebuie sa le plateasca cetatenii rusi in propria lor tara! Si avem in continuare 25 de milioane de cetateni care traiesc sub nivelulul saraciei...".

Volumul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina este de 112 miliarde de metri cubi, cantitate pe care Rusia o poate asigura fara probleme.

×
Subiecte în articol: externe ucraina