x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarac si cinstit - Fidel Castro se jura ca n-a facut avere

Sarac si cinstit - Fidel Castro se jura ca n-a facut avere

de Irina Cristea    |    17 Mai 2006   •   00:00
Sarac si cinstit - Fidel Castro se jura ca n-a facut avere

Liderul cubanez Fidel Castro a aparut in direct la televiziunea cubaneza pentru a sustine ca este sarac si cinstit si a se apara de cele mai recente "calomnii dezgustatoare" aparute despre el.

La publicarea anuala in revista Forbes a clasamentului celor mai bogati oameni din lume, magnatul american Donald Trump obisnuia sa il sune pe patronul revistei si sa-l mustreze pentru ca a trecut in dreptul sau o avere mai mica decat cea reala. Luni, a fost randul lui Fidel Castro sa reactioneze fata de cel mai recent clasament al avutilor, in care figura cu suma de 900 de milioane de dolari. Daca pentru cei mai multi aparitia in celebrul top este o onoare, ea este cel putin jenanta pentru seful de stat al unei tari comuniste. Prin urmare, Fidel Castro a replicat in direct la televiziunea nationala, jurandu-se ca nu a strans nici o avere.

DEZLANTUIT. Pentru a-si spori credibilitatea, Castro l-a avut alaturi chiar pe presedintele Bancii Centrale cubaneze, care a dat aprobator din cap cand "El lider maximo" le-a spus cubanezilor ca venitul sau lunar este de 900 de pesos, adica 40 de dolari. "Averea mea incape in buzunarul de la piept al lui Bush", a spus cel mai longeviv sef de stat din lume. Pentru a spori efectul emotional, Castro a agitat in fata camerelor un numar al revistei Forbes, descriind articolul pe care il viza drept o "calomnie dezgustatoare" la adresa lui formulata de o publicatie capitalista.

Averea consemnata de Forbes ar proveni din veniturile realizate de Castro din exploatarea companiilor de stat pe care acesta le-ar controla, printre care se numara si Centrul de Conferinte de la Havana, concernul Cimex si o companie de produse farmaceutice care exporta vaccinuri. Presedintele Bancii Centrale cubaneze, Francisco Soberon, a spus, in apararea lui Castro, ca "revolutia cubaneza si liderul sau suprem sunt un exemplu de cinste si etica in aceasta lume haotica si corupta, in care imperialismul a alungat omenia".

×
Subiecte în articol: externe fidel castro castro