x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sărbătorile din Franța vor fi perturbate de grevele împotriva sistemului de pensii

Sărbătorile din Franța vor fi perturbate de grevele împotriva sistemului de pensii

23 Dec 2019   •   21:15
Sărbătorile din Franța vor fi perturbate de grevele împotriva sistemului de pensii
Sursa foto: antena3

Greviştii mobilizaţi împotriva reformei sistemului de pensii în Franţa vor să ''menţină aprinsă flacăra'' protestelor şi în timpul Crăciunului şi Anului Nou, paralizând în continuare o mare parte a transportului public.
După un weekend în care grevele au complicat plecările călătorilor în vacanţele de dinaintea sărbătorilor de iarnă, luni circulau numai 40% din trenurile de mare viteză şi cele expres regionale şi 20% din trenurile din suburbiile Parisului.
În capitală, activitatea transportului public rămâne redusă, numai două linii de metrou din 16 circulând normal. Mai mult, manifestanţii au blocat luni pentru scurt timp linia 1 a metroului parizian şi au ocupat peroanele de la Gare de Lyon, unde au avut loc confruntări cu forţele de ordine.

Nu se aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei nici marţi, în ajunul Crăciunului, când trenurile din suburbiile Parisului îşi vor opri progresiv circulaţia începând cu ora locală 18:00 şi până cel mai devreme miercuri după-amiază, a avertizat Societatea Naţională a Căilor Ferate (SNCF).

Nu se întrevede aşadar o suspendare a mişcării greviste, în pofida apelurilor preşedintelui Emmanuel Macron, care sâmbătă le-a cerut protestatarilor să dea dovadă de ''spirit de responsabilitate'' şi să-şi suspende acţiunile măcar în timpul sărbătorilor.

Noul înalt comisar al guvernului pentru reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, a apreciat că noile propuneri de compromis transmise sindicatelor din SNCF şi RATP (metroul parizian) privind vârsta de pensionare şi nivelul pensiilor ar trebui să conducă la încetarea grevelor, opinie neîmpărtăşită însă de sindicate.

Unul dintre acestea, sindicatul CGT, a promis o serie de acţiuni în perioada sărbătorilor pentru a menţine presiunea asupra guvernului, cum ar fi adunări în faţa primăriilor sau sediilor partidului prezidenţial La Republique En Marche (LREM). Membrii acestui sindicat au votat luni, cu o majoritate la limită, pentru oprirea rafinăriei Grandpuits, din apropiere de Paris, după ce duminică au oprit în urma unui vot similar şi producţia rafinăriei Lavera, situată lângă Marsilia.

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră necesară această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un sistem universal de pensii pe puncte, care să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: greve franta