x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy a ajuns oaia neagră a Europei

Sarkozy a ajuns oaia neagră a Europei

de Carmen Plesa    |    25 Aug 2010   •   00:00
Sarkozy a ajuns oaia neagră a Europei
Sursa foto: Gerard Julien/AFP/Mediafax

Sfârşit de vacanţă absolut neplăcut pentru preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care în această săptămână va lăsa casa soţiei, de pe Riviera, pentru a se întoarce la Paris, unde e criticat din toate părţile: şi de la stânga, şi de la dreapta, şi din centru. Dar nu numai criticile politicienilor şi le-a atras Sarkozy, ci şi pe cele ale Bisericii.



Discursul ţinut în franceză, de Papă, la slujba de duminică, în care a îndemnat la toleranţă faţă de toate naţiile, a fost văzut de Ségolčne Royal, fosta candidată la preşedinţie, drept "o umilinţă pentru Franţa". Aceasta i-a transmis lui Sarkozy că e timpul să-şi vină în fire şi "să devină preşedintele republicii franceze".

Eric Besson, ministrul pentru Imigraţie al Franţei, s-a arătat însă "indignat" de mesajul Papei şi a susţinut că poate proba cu cifre faptul că ţara sa este foarte primitoare cu străinii. Conform lui Besson, peste 170.000 de străini sunt primiţi anual, pentru perioade mari de timp, în Franţa, ceea ce face ca Hexagonul să fie a doua ţară din lume, după SUA, la acordare de azil pentru emigranţi.

Criticile aduse de Biserică măsurilor luate de Sarkozy au ţinut prima pagină a ziarelor franceze. Libération a publicat pe copertă fotografia Papei, alături de cea a lui Sarkozy, ambii aşezaţi pe scaune impunătoare, şi a explicat câte mesaje de dezaprobare a primit preşedintele francez din partea Bisericii Catolice, prin reprezentanţii acesteia din Italia şi Hexagon.

La Croix a explicat şi de ce Biserica se implică în problema romilor, deşi în mod normal evită să ia poziţie în privinţa unor politici guvernamentale. De data aceasta, scrie La Croix, Biserica e datoare să se implice, pentru că este vorba despre propagarea "propriei sale doctrine sociale".

Presa franceză a mai avansat ieri ideea, citând surse guvernamentale, că premierul FranÎois Fillon, "catolic discret, dar convins", n-ar fi de acord cu măsurile de securitate avansate de preşedinte şi de ministrul de Interne. Şi asta tocmai pentru că până acum nu le-a comentat în nici un fel şi a păstrat o tăcere absolută asupra subiectului.

Criticile aduse lui Sarkozy din propria tabără politică au continuat şi ieri, cu intervenţia fostului premier Jean-Pierre Raffarin, care este şi vicepreşedinte al UMP, partidul prezidenţial. Raffarin s-a declarat îngrijorat de derapajul spre dreapta al UMP în materie de securitate şi i-a cerut primului-ministru FranÎois Fillon să intervină pentru a restabili valorile echilibrului în cadrul majorităţii aflate la guvernare.

Critici a adus autorităţilor franceze şi artistul Yannick Noah, care a profitat de lansarea unui nou album pentru a spune că omenia îl îndeamnă să le întindă mâna romilor, "şi nu să le dea un şut în fund".
Faţă de politica franceză în materie de "securitate" a protestat şi medicul Anne-Marie Gouvet, care a refuzat Legiunea de onoare, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară a Franţei.

Gouvet, care participă la misiuni umanitare, a spus că a refuzat distincţia având în vedere "politica de discriminare etnică dusă de Guvern şi maniera în care sunt trataţi refugiaţii" în ţara sa, ceea ce contravine valorilor în care crede.
În schimb, Pierre Lellouche s-a arătat surprins, potrivit Figaro, că unii responsabili români şi bulgari critică expulzarea romilor, deşi Franţa "nu face decât să aplice legea europeană".

Lellouche speră ca "România şi Bulgaria să-şi asume responsabilităţi în privinţa propriilor cetăţeni, căci, înainte de libertatea de a circula dintr-o ţară în alta a UE, există datoria de a-ţi asigura protecţia şi integrarea propriilor cetăţeni".
Secretarii de stat Dan Valentin Fătuloiu şi Valentin Mocanu vor fi azi şi mâine la Paris, unde vor discuta cu autorităţile franceze despre problema romilor.

×
Subiecte în articol: externe