x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy s-a trezit din amorţeală şi vrea “sfârşitul actulului Acord Schengen”

Sarkozy s-a trezit din amorţeală şi vrea “sfârşitul actulului Acord Schengen”

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2014   •   20:56
Sarkozy s-a trezit din amorţeală şi vrea “sfârşitul actulului Acord Schengen”
Replica lui Ponta:”Se întrece în extremisme de campanie cu personaje din categoria Nigel Farage!”
Cu trei zile înainte de scrutinul european, fostul preşedinte de dreapta francez, Nicolas Sarkozy, a revenit în memoria compatrioţilor şi nu numai printr-un articol care îndeamnă la reformarea politicii europene în materie de imigraţie, a relaţiilor franco-germane şi a competenţelor instituţiilor europene. Cea mai controversată dintre propuneri este cea privind “sfârşitul actualului Acord Schengen”.

Sarkozy s-a pronunţat, deci, pentru crearea unei mari zone economice franco-germane, coerente şi stabile, în cadrul zonei euro, şi pentru sfârşitul actualului Acord Schengen, fiind de părere că acordul Schengen trebuie suspendat imediat şi înlocuit cu Schengen II, la care ţările membre să poată adera “după ce au adoptat în prealabil aceeaşi politică de imigraţie”. Pe de altă parte, Nicolas Sarkozy consideră că trebuie suprimate “nu mai puţin de jumătate din actualele competenţe comunitare”.
Articolul a fost publicat în săptămânalul Le Point, dar şi în cotidianul german Die Welt.

În Franţa, presa obişnuieşte să denumească acest demers “cărţi poştale”. Aflat într-o autoimpusă izolare după eşecul în 2012 în faţa socialistului Francois Hollande, actualul preşedinte al Franţei, fostul şef al statului francez renunţă acum la tăcere, relansând, totodată, speculaţiile privind o posibilă candidatură a sa la prezidenţiale, în 2017.

Această ieşire publică a lui Sarkozy, axată pe dosarul imigraţiei, acaparat de Frontul Naţional (extrema dreaptă franceză), dat ca viitor învingător la scrutinul european de duminică, intervine într-un context foarte complicat, comentează France Presse.

La scrutin, absenteismul ar putea atinge scoruri-record şi niciun partid, socialiştii la putere, dar nici dreapta, din opoziţie, nu pare capabil să aducă vreo surpriză. În textul său, fostul preşedinte analizează situaţia din UE, sursă de “exasperare” şi de “furie” la francezii pe care susţine că le înţelege.

Pe acest fond, după ce s-a străduit vreme de un cincinal să facă din cuplul franco-german “motorul” UE (de unde şi supranumele “Merkozy”, ce califica relaţiile sale cu cancelarul federal Angela Merkel), Sarkozy pledează acum pentru “crearea unei mari zone economice franco-germane”. Într-o aluzie critică la adresa succesorului său Francois Hollande, pe care nu-l nominalizează, Sarkozy denunţă “absenţa leadershipului” actual, care “pune Europa în pericol, vehicul fără viziune, fără ţintă şi fără prioritate”.

Nicolas Sarkozy doreşte, de asemenea, “mai multă integrare” pentru 18 ţări ale zonei euro. În timp ce extinderea puterilor delegate Bruxellesului este constant denunţată atât de dreapta, cât şi de stânga, fostul preşedinte francez vrea să suprime “nu mai puţin din jumătate dintre actualele competenţe comunitare”. Acestea “vor trebui să fie asumate de statele naţionale, regrupând competenţele Europei în vreo zece politici prioritare şi fondatorii: industrie, agricultură, concurenţă, negocieri comerciale, energie, cercetare...”, scrie Nicolas Sarkozy.

În faţa unui “eşec fără drept de apel” al “problemei esenţiale privind fluxurile de imigranţi'” - din care Frontul Naţional şi-a făcut principalul său cal de bătaie - Nicolas Sarkozy vrea să “suspende Schengen I, pentru a o înlocui cu Schengen II, la care ţările membre nu vor putea adera decât după ce vor adopta în prealabil aceeaşi politică privind imigraţia”.

Potrivit lui Sarkozy, “aceasta constituie o evidenţă”. “Astfel se va pune capăt deturnării procedurii care îi permite unui străin să pătrundă în spaţiul Schengen. Apoi, odată această formalitate achitată, să aleagă ţara unde serviciile sociale sunt cele mai generoase. Dacă nu vom reacţiona rapid în anii care urmează, pactul nostru social va exploda”, a atenţionat fostul preşedinte francez.

Comisia Europeană şi-a reiterat joi ataşamentul faţă de libertatea de circulaţie în UE şi faţă de accesul la drepturile sociale aferente, după ce fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a denunţat “dumpingul social şi migratoriu” european, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Jonathan Todd, a refuzat în primă fază în cadrul conferinţei de presă cotidiene să reacţioneze la declaraţiile lui Nicolas Sarkozy, precizând că acest lucru nu intră în atribuţiile CE. “În ceea ce priveşte legăturile dintre politica socială a UE şi libera circulaţie, acestea privesc piaţa unică”, a adăugat el. “Am creat drepturi sociale în contrapartidă cu piaţa unică, libera circulaţie a persoanelor este unul dintre principiile pieţei unice, nu putem avea libera circulaţie a capitalurilor şi a serviciilor fără libera circulaţie a persoanelor”, a adăugat Jonathan Todd.

La Bucureşti, reacţia a fost şi mai acidă. Premierul Victor Ponta a comentat, într-o postare pe Facebook, că “fostul preşedinte Sarkozy se întrece în extremisme de campanie cu personaje din categoria Nigel Farage!” şi subliniază că social-democraţii europeni ''vor lupta'' în continuare pentru o Europă unită şi coezivă.

''Cine se aseamănă, se-adună! Constat că ex-preşedintele Sarkozy se întrece în extremisme de campanie cu personaje din categoria Nigel Farage! Nu, domnule Sarkozy, nu aveţi dreptate nici de această dată: statele membre ale Uniunii Europene şi cetăţenii europeni au drepturi egale şi acest lucru nu este un 'mit', ci o realitate pe care vrem să o consolidăm! Social-democraţii europeni se vor lupta în continuare pentru o Europă unită şi coezivă, spre deosebire de prietenii populari ai domnului Băsescu, care vor să câştige alegerile europene cu retorică antieuropeană'', scrie premierul Ponta pe Facebook.

La rândul ei, delegaţia europarlamentarilor social-democraţi respinge ferm declaraţiile şi intenţiile fostului preşedinte al Franţei.
“Afirmaţiile extrem de îngrijorătoare ale fostului preşedinte francez demonstrează încă o dată faptul că, la finalul acestei săptămâni, cetăţenii europeni au de ales între forţele care vor dezbinarea Europei, restrângerea liberei circulaţii şi care afirmă fără rezerve că statele membre ale UE nu sunt egale între ele, respectiv marea familie a social-democraţilor europeni, cea care continuă să lupte pentru o Europă mai unită, care susţine că toţi cetăţenii au drepturi egale în UE şi care doreşte respectarea liberei circulaţii ca regulă fundamentală în spaţiul comunitar. Prietenii lui Traian Băsescu din Partidul Popularilor Europeni (PPE), printre care se află şi Nicolas Sarkozy, confirmă pe zi ce trece că nu privesc România ca pe o ţară membră a Uniunii Europene cu drepturi depline, ci ca pe o ţară de mâna a doua”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de europarlamentarii PSD.

Potrivit acestora, un vot pentru partidele din România care fac parte din grupul PPE înseamnă automat sprijinirea acestei idei, precum şi “asumarea faptului că ţara noastră va fi marginalizată în cazul în care Europa va continua să fie condusă de prietenii lui Băsescu”.

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy