x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Sarmul" ameninta sa se rupa intre Merkel si Macron

"Sarmul" ameninta sa se rupa intre Merkel si Macron

20 Apr 2018   •   15:01
"Sarmul" ameninta sa se rupa intre Merkel si Macron

Aflat joi la Berlin pentru a solicita un "plus de solidaritate" financiara pentru zona eruo in cadrul proiectului sau de refondare a Europei, Emmanuel Macron nu a putut obtine din partea cancelarului Angela Merkel decat un raspuns rezervat. In urma cu un an, primindu-l tot la Berlin pe tanarul presedinte francez, seful guvernului german declara ca "dincolo de toate, exista un sarm".

 

Intrebata in legatura cu acest sarm, Merkel a dat un raspuns diplomatic, declarand ca "pentru o perioada a pus sarmul de o parte", pentru a rezolva criza politica din tara sa, dar ca acum revine la normal. In spatele vorbelor politicoase, realitatea pare ceva mai dificila intre cei doi lideri.

In plan militar, Parisul s-a aliat cu Statele Unite pentru a bombarba Siria, operatiune la care Germania a refuzat sa participe. Iar acum Macron se confrunta cu reticenta Berlinului cand vine vorba de programul lui de refondare a Europei, mai ales in pentru zona euro, unde Germania aminteste ca trebuie sa plateasca pentru alte tari.

"In plan economic si monetar, este nevoie de o rearticulare a responsabilitatii si solidaritatii" intre state, a spus presedintele francez. Cu alte cuvinte, prioritare nu sunt doar masurile punitive, precum controlul deficitelor si a datoriei, dar si mecanismele de sustinere a cresterii.

"Nici o uniune monetara nu supravietuieste fara elemente de convergenta si, prin urmare, aici trebuie sa lucram, acestea sunt cele mai incitante elemente, care permit o mai buna solidaritate", a adaugat locatarul Palatului Elysee. Concret, Franta indeamna la crearea unui buget autonom pentru a sustine investitiile si crestere sau infiintarea unui post de ministru de finante al UE.

Drept raspuns, cancelarul Merkel a insistat pe necesitatea ca guvernele sa depune "eforturi nationale", sa economiseasca banii din buget si sa aplice reforme, astfel incat economiile lor sa devina mai competitive. "Suntem de acord ca este nevoie de solidaritate in Europa, dar la fel de necesara este si competitivitatea", a subliniat seful guvernului german.

×