x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şase ţări şi un scandal

Şase ţări şi un scandal

de Irina Cristea    |    19 Feb 2010   •   00:00
Şase ţări şi un scandal
Sursa foto: Yonathan Weitzman/Reuters

O crimă comisă într-un hotel de lux din Dubai City a generat un scandal diplomatic ale cărui iţe cuprind Israelul, Dubaiul, Irlanda, Franţa, Marea Britanie şi Austria. Victima - un însemnat lider al grupării palestiniene Hamas. Principalul suspect: unul dintre cele mai temute servicii secrete din lume.



Zi dificilă ieri pentru diplomaţia israeliană. Ambasadorii de la Londra, Dublin şi Paris au fost invitaţi la discuţii cu oficialii din Ministerul de Externe. O măsură similară ar putea fi luată de Viena, iar autorităţile din Dubai nu se mai feresc să arate clar cu degetul înspre Israel. Toate acestea au loc pe fondul uciderii, acum aproape o lună, a unui membru al mişcării palestiniene Hamas. Crima a avut loc la un hotel de lux din Dubai şi reprezintă "apogeul" unui întreg complot ce implică paşapoarte britanice, irlandeze, germane şi franceze, cartele telefonice austriece şi grave acuzaţii la adresa serviciului secret israelian (Mossad).

CEI 11
Cancelariile europene sunt indignate că datele unor cetăţeni absolut nevinovaţi au fost folosite în vederea comiterii unei crime. Până în prezent, autorităţile israeliene nu şi-au recunoscut implicarea în acest scandal, dar poliţia din Dubai dă drept sigur în proporţie de cel puţin 99% rolul Mossad-ului în asasinarea lui Mahmoud Al-Mabhouh, furnizor de arme al mişcării Hamas. Autorităţile din emirat au anunţat că au dat în urmărire, în acest caz, 11 persoane ale căror chipuri au fost surprinse de camerele de luat vederi.

Presa israeliană pare însă convinsă de implicarea Mossad, al cărui director, Meir Dagan, are parte în această perioadă de o expunere mediatică nemaicunoscută în cei aproape opt ani de când ocupă această funcţie. Cotidianul Haaretz (stânga) întreabă cum va putea Israelul să "justifice deteriorarea relaţiilor cu ţările europene prietene prin utilizarea paşapoartelor acestora pentru a-l ucide pe Mabhouh".

Potrivit Yediot Aharonot, operaţiunea nu a fost un "eşec, ci un succes impresionant. Un inamic periculos a fost eliminat şi nici un membru al comandoului nu a fost prins". "În termeni diplomatici, convocarea unui ambasador implică o mustrare, în situaţia în care o invitaţie reprezintă mai degrabă o solicitare de clarificări", notează şi Jerusalem Post.

×
Subiecte în articol: externe dubai hamas crima mossad