x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal / Bush, spionul-sef

Scandal / Bush, spionul-sef

de Anca Aldea    |    19 Dec 2005   •   00:00
Scandal / Bush, spionul-sef

Seful Casei Albe a recunoscut ca sute de telefoane si e-mail-uri ale americanilor sunt interceptate.

Un nou scandal la Casa Alba. Dupa controversatele inchisori secrete ale CIA din Europa de Est, un alt serviciu secret american e acuzat de presa de peste Ocean ca a ascuns informatii legate de spionarea cetatenilor americani.

Presedintele american, George W. Bush, a autorizat in secret Agentia pentru Securitate Nationala (NSA) sa intercepteze convorbirile cetatenilor americani fara a avea mandat din partea Justitiei, a dezvaluit recent cotidianul New York Times. Ordinul prezidential, dat in 2002, la cateva luni dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie, a fost motivat de dorinta de a descoperi eventuale legaturi cu reteaua al-Qaeda.

INTERCEPTARI. Misiunea NSA, cea mai putin cunoscuta dintre agentiile de informatii ale Statelor Unite, este de a supraveghea comunicatiile electronice, prin decriptarea semnalelor electromagnetice, interceptari telefonice si ale mesajelor electronice. Desi multe dintre detaliile programului sunt secrete, oficiali citati de cotidianul New York Times sustin ca NSA intercepteaza, fara mandat, comunicatiile unui numar de 500 de persoane in America si intre 5.000 si 7.000 de persoane in afara SUA, in orice moment. Lista se schimba, unele nume sunt excluse, altele sunt adaugate, astfel ca numarul celor pusi sub urmarire de la inceperea programului ar putea fi de cateva mii. Presa si tabara democrata acuza Administratia Bush ca monitorizeaza convorbirile telefonice internationale si e-mail-urile americanilor, fara a avea mandatele necesare in astfel de cazuri de spionaj intern.

CONFIRMARE. Ca si in cazul inchisorilor secrete din Europa Centrala si de Est pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le-a "alimentat" cu teroristi al-qaedani adunati din Irak si Afganistan, Casa Alba a preferat sa nu comenteze, intr-o prima faza, dezvaluirile de vinerea trecuta facute de presa. Ulterior, a iesit la rampa secretarul de stat, Condoleezza Rice, care a dezmintit ca Bush ar fi ordonat spionarea ilegala a cetatenilor americani. Cateva ore mai tarziu, sambata, Bush a aparut intr-o transmisie televizata in direct si a reiterat necesitatea protejarii Americii cu orice pret. El a confirmat ca NSA a fost insarcinata cu o astfel de misiune si ca Administratia SUA a autorizat, de peste 30 de ori, ascultarea unor persoane banuite de legaturi cu teroristi. Bush a precizat ca actiunile sale au fost legale si strict necesare pentru asigurarea securitatii nationale. "Intentionez sa reinnoiesc mandatul NSA atat timp cat tara noastra va fi amenintata de al-Qaeda si de alte grupuri afiliate acestei retele", a spus Bush, insistand ca aceste proceduri "au fost aprobate de Justitie la cel mai inalt nivel".

ABUZ. Dezvaluirile presei si confirmarea Casei Albe au ridicat mari semne de intrebare in Congresul SUA, unde parlamentarii au aflat ca, la fiecare 45 de zile, misiunea NSA este reexaminata, iar rezultatele urmaririlor de pana acum ale convorbirilor au ajutat la depistarea si prevenirea unor posibile atentate in SUA si in strainatate. Congresmenii l-au criticat pe Bush de abuz de putere, iar un oficial din cadrul serviciilor secrete a precizat, sub anonimat, pentru cotidianul The Times, ca interceptarea convorbirilor a fost declarata ilegala de insusi procurorul general al SUA.

×
Subiecte în articol: externe bush