x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal cu Dodon, la Chișinău

Scandal cu Dodon, la Chișinău

15 Feb 2019   •   13:11
Scandal cu Dodon, la Chișinău
Sursa foto: Vadim Ghirda/AP

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a propus rechemarea ambsadorului său în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă, dar preşedintele prorus, Igor Dodon, se opune acestei iniţiative, potrivit mass-media de peste Prut.

Motivul rechemării ar fi modul în care Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficientă fermitate poziţia Republicii Moldova faţă de acest subiect, notează portalul Deschide.md. MAE moldovean a denunţat în mod repetat deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Tiraspolului în capitala Federaţiei Ruse, sub orice formă. Într-o declaraţie acordată miercuri seara agenţiei de presă ruse TASS, Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul privind rechemarea ambasadorului Neguţă de la Moscova, dacă o asemenea decizie va fi adoptată de guvern. Cu intermitenţe, Neguţă a fost ambasador în Federaţia Rusă începând cu 2009. În anul 2012, guvernul a decis rechemarea sa de la post, după ce acesta declarase într-un interviu pentru TASS că „retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune”. Ulterior, Neguţă a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în 2017. Până a fi numit pentru a doua oară ambasador la Moscova, Neguţă a fost deputat în grupul parlamentar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au tensionat miercuri, după ce delegaţiei oficiale a executivului moldovean, care s-a deplasat în capitala rusă, i-a fost refuzat accesul la cei doi piloţi moldoveni eliberaţi din mâinile talibanilor.

Războiul dintre Dodon și guvern s-a intensificat înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova

 

 

×