x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal de corupţie în domeniul farmaceutic în China, soldat cu arestări

Scandal de corupţie în domeniul farmaceutic în China, soldat cu arestări

de Dan Tomozei    |    16 Iul 2013   •   13:48
Scandal de corupţie în domeniul farmaceutic în China, soldat cu arestări

Peste 20 de angajaţi ai multinaţionalei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) divizia China, între care patru reprezentanţi de top sunt investigaţi de poliţie, fiind suspectaţi de infracţiuni economice grave, transmite agenţia oficială de presă chineză Xinhua.

Între aceştia se regăsesc doi vice-preşedinţi, directorul de resurse umane şi afaceri juridice, şi directorul de dezvoltare. Mai mult, alţi aproximativ 3.000 de reprezentanţi medicali din China se află sub supraveghere.

Potrivit autorităţilor chineze, compania avea contacte cu directori de spitale şi medici, dar şi cu înalţi oficiali guvernamentali şi experţi medicali, pentru aceştia fiind pus la dispoziţie un buget anual de câteva sute de milioane de yuani. Suspecţii sunt acuzaţi că au oferit mită unor oficiali guvernamentali, asociaţii şi fundaţii medicale, spitale şi medici, cu scopul de a extinde piaţa companiei în China şi pentru a creşte preţurile la medicamentele proprii, în condiţiile în care preţurile medicamentelor sunt reglementate în China de către Guvern.

Cele mai mari sume implicate în darea de mită, care ar putea reprezenta 20 - 30% din preţul medicamentelor, se crede ca au fost date prin intermediul unor agenţii de turism. Astfel, un medicament care costă doar 30 de yuani, ar putea ajunge să fie plătit cu 300 de yuani de către pacienţi.

Potrivit Xinhua, compania ar fi folosit cel puţin patru agenţii de turism pentru a rula, începând cu anul 2007, peste 3 miliarde yuani (489 milioane USD), pentru asigurarea plăţilor, a declarat Gao Feng, unul dintre anchetatorii Ministerului Securităţii Publice. Unele agenţii de turism au oferit, timp de patru ani, servicii sexuale directorilor executivi din GSK pentru a menţine contacte de afaceri, a informat poliţia chineză. Mai multe persoane aflate în sub investigaţie s-au arătat dispuse să "coopereze pe deplin" cu autorităţile chineze, care au anunţat că au sistat activitatea agenţiilor de turism identificate până în prezent.

La rândul său, cotidianul China Daily consemnează o declaraţie a unuia dintre cei implicaţi în scandalul medicamentelor. Potrivit acestuia, "multe medicamente importate în China sunt vândute la preţuri foarte mari. Inerent, preţurile ridicate reprezintă costurile de influenţare a factorilor de decizie în zona de medicamente, care include, de asemenea, preţul mitei" ... "Este foarte comun pentru personalul din vânzări să ofere bani medicilor, prin diferite metode, cum ar fi conferinţe academice şi taxe de consultanţă".

Într-un comunicat emis de compania GlaxoSmithKline se manifestă profunda îngrijorare şi dezamăgire cu privire la aceste acuzaţii grave, privind comportamentul fraudulos şi abaterile etice ale unor persoane din companie şi ale partenerilor. "GSK are toleranţă zero pentru orice comportament de acest tip. GSK susţine dorinţa autorităţilor chineze de a elimina corupţia. Aceste afirmaţii sunt ruşinoase şi regretăm că acest lucru a avut loc".

×