x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal de proporţii în Polonia. Guvernul de la Varşovia, ameninţat cu publicarea unor stenograme compromiţătoare

Scandal de proporţii în Polonia. Guvernul de la Varşovia, ameninţat cu publicarea unor stenograme compromiţătoare

16 Iun 2014   •   09:03
Scandal de proporţii în Polonia. Guvernul de la Varşovia, ameninţat cu publicarea unor stenograme compromiţătoare

Publicarea la sfârşitul săptămânii trecute de către un săptămânal polonez a stenogramei unei conversaţii între ministrul de interne şi guvernatorul băncii centrale, înregistrată fără ştirea lor, a declanşat un scandal care afectează guvernul de centru-dreapta condus de premierul Donald Tusk, relatează AFP, conform Agerpres.

În această conversaţie, care a avut loc într-un restaurant din Varşovia vara trecută, ministrul Bartlomiej Sienkiewicz încerca să-l convingă pe guvernatorul Marek Belka să susţină politica bugetară a guvernului. Belka şi-a dat acordul ipotetic, cerând în schimb demisia ministrului finanţelor la vremea respectivă, Jacek Rostowski. Ulterior, acesta şi-a pierdut efectiv postul.

"În această situaţie, scuzaţi-mă, demisia ministrului finanţelor este indispensabilă. Va veni apoi un nou ministru - nu trebuie să vă spun că asta se poate întâmpla - există nume şi oameni în ţară. Şi se va putea face ceea ce va fi necesar pentru a împiedica... victoria opoziţiei", ar fi declarat guvernatorul potrivit stenogramei acestei înregistrări.

"Dar aceasta nu trebuie să se întâmple mai târziu decât cu opt luni înaintea alegerilor", ar fi replicat ministrul Sienkiewicz.

În 20 noiembrie 2013, ministrul Vincent Rostowski a fost demis după şase ani de activitate în funcţie de către şeful guvernului în cadrul unei vaste remanieri ministeriale. În locul său a fost numit un tânăr economist de 38 de ani de la banca olandeză ING, Mateusz Szczurek.

Săptămânalul Wprost afirmă că dispune şi de alte înregistrări compromiţătoare pentru membri ai guvernului Tusk.

"Este un caz deplorabil. Nu-l voi neglija", a reacţionat duminică premierul Donald Tusk pe contul său Twitter, anunţând că va comenta aceste dezvăluiri într-o conferinţă de presă luni după-amiază.

Într-un comunicat publicat duminică, NBP a calificat dezvăluirile drept "cuvinte scoase din context" şi "manipulate pentru a da impresia că guvernatorul şi-a depăşit drepturile, ceea ce niciodată nu a avut loc".

Opoziţia a cerut deja demisia guvernului ca urmare a acestui scandal. "Singura soluţie posibilă este demisia imediată a guvernului", a declarat Mariusz Blaszczac, deputat al principalului partid de opoziţie Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski.

×
Subiecte în articol: scandal polonia donald tusk stenograme