x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatico-financiar între Elveţia şi Italia.

Scandal diplomatico-financiar între Elveţia şi Italia.

de Sînziana Stancu    |    01 Noi 2009   •   00:00

Nemulţumită de percheziţiile făcute pentru evaziune fiscală la unele sucursale ale băncilor ei din Italia, Elveţia a suspendat negocierile cu această ţară privind noul acord de dublă impozitare.



"Acordul privind impozitarea era gata de ratificare, în ceea ce ne priveşte, dar negocierile au fost deocamdată blocate", a afirmat ministrul elvaţian al Finanţelor, Hans-Rudolf Merz, citat de Reuters.

Autorităţile italiene au lansat un program de amnistie fiscală, pentru recuperarea unor sume de ordinul miliardelor de euro ascunse în paradisuri fiscale, între care Elveţia pare cea mai de neclintit în păstrarea secretului bancar. Tocmai de aceea, şi autorităţile de la Roma au încercat să forţeze mâna elveţienilor, percheziţionând 76 de sucursale ale băncilor lor din Italia. Iar toate astea au dus la un veritabil scandal diplomatic şi la sistarea negocierilor pentru acordul de dublă impozitare.

DISCRIMINARE
Merz, care deţine anul acesta şi funcţia onorifică de preşedinte al Elveţiei, a spus răspicat că ţara sa nu va negocia un acord "sub presiune" şi că nu va merge la Roma să discute despre acord cu omologul său italian Giulio Tremonti. "Ceea ce se întâmplă în Italia are un caracter discriminatoriu", a spus el. Băncile elveţiene, mai ales cele din cantonul sudic Ticino, de la graniţa cu Italia, sunt îngrijorate că programul italian de amnistie fiscală ar putrea duce la retragerea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari. În luna martie, Elveţia a cedat presiunilor de moderare a legislaţiei privind secretul bancar şi s-a angajat să coopereze la măsurile de combatere a evaziunii fiacale la nivel mondial.

Până în prezent, statul elveţian a semnat acorduri în domeniul fiscal cu mai multe ţări, între care şi cu Franţa şi Statele Unite.

×
Subiecte în articol: externe