x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal în Brazilia. Şeful de campanie al preşedintei Dilma Rousseff s-a predat poliţiei

Scandal în Brazilia. Şeful de campanie al preşedintei Dilma Rousseff s-a predat poliţiei

23 Feb 2016   •   22:40
Scandal în Brazilia. Şeful de campanie al preşedintei Dilma Rousseff s-a predat poliţiei
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA

Joao Santana, arhitectul campaniilor electorale ale preşedintei braziliene Dilma Rousseff în 2010 şi 2014, a aterizat marţi în Brazilia venind din Republica Dominicană şi a fost preluat de un avion al poliţiei cu destinaţia Curitiba, oraş considerat epicentrul unei anchete ample de corupţie, potrivit purtătorului său de cuvânt, relatează agenţia Reuters.

Arestarea lui Santana reprezintă o ameninţare la adresa Dilmei Rousseff, care se confruntă cu întrebări dacă în 2014 campania sa a fost finanţată cu bani din mită proveniţi de la compania de stat Petroleo Brasileiro SA, sau Petrobras.

Poliţia a anunţat luni că are un mandat de arestare pe numele lui Santana după ce au apărut dovezi că grupul Odebrecht l-a plătit cu fonduri sifonate de la Petrobras în conturi offshore.

Potrivit poliţiei, se pare că Santana a primit mită în 2013 şi 2014 de la operatorul financiar Zwi Skornicki, despre care procurorii au afirmat că a reprezentat Keppel Fels, divizia braziliană a Keppel Corporation Ltd din Singapore.

Santana a anunţat, într-un comunicat, că părăseşte campania pentru realegerea în funcţie a preşedintelui Republicii Dominicane, Danilo Medina, pentru a se apăra de ''acuzaţii lipsite de temei''.

Cunoscut drept ''fabricant de preşedinţi'', Santana, în vârstă de 63 de ani, a condus campaniile prezidenţiale ale dnei Rousseff în 2010 şi 2014. El a fost, de asemenea, consilier al fostului şef de stat brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi al fostului preşedintele venezuelean Hugo Chavez la realegerea sa în 2012, realizând înregistrări video teatrale, cu bani mulţi de la buget, adresate alegătorilor săraci.

Judecătorul federal Sergio Moro a blocat, de asemenea, conturile bancare ale lui Santana, despre care se bănuieşte c-ar fi primit mită în total de 7,5 milioane de dolari, împreună cu soţia sa şi parteneră de afaceri Monica Moura.

Curtea electorală din Brazilia investighează campania din 2014 pentru realegerea Dilmei Rousseff, inclusiv suspiciunile de finanţare ilegală. Congresul încearcă, de asemenea, s-o pună sub acuzare pentru manipulare de conturi guvernamentale în 2014, când ea a făcut campanie.

Grupul de consultanţă Eurasia a afirmat că ancheta în cazul lui Santana a sporit posibilităţile curţii electorale de convocare de noi alegeri, deşi se spune că este încă puţin probabil.

Sursa - Agerpres

×
Subiecte în articol: brazilia scandal politie