x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal la Chişinău: “Mafia încearcă să controleze puterea!”

Scandal la Chişinău: “Mafia încearcă să controleze puterea!”

de Vitalie Calugareanu    |    05 Aug 2010   •   00:00

Un fost consilier al ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin susţine că mafia controlează actuala guvernare de la Chişinău prin intermediul liderului PD, Marian Lupu. Preşedintele de onoare al PD din Moldova, Dumitru Diacov, a recunoscut că partidul este finanţat de milionarul Vlad Plahotniuk despre care presa a scris că ar avea relaţii şi cu mediul politic din România.

Scandalul a fost declanşat de Sergiu Mocanu, fost consilier al ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin. Sergiu Mocanu s-a căit public că l-a servit pe Voronin şi a promis că-şi va repara greşeala prin sacrificiu. Anul trecut, când la putere se afla încă Vladimir Voronin, cei doi fii ai săi erau vânaţi de organele de anchetă pentru un presupus scandal la discotecă. Pentru că sunt şi cetăţeni români, aceştia au sărit gardul Ambasadei României din Chişinău şi au stat acolo până s-a schimbat guvernarea. După protestele violente din aprilie 2009, Sergiu Mocanu a fost ridicat din stradă şi băgat în puşcărie sub acuzaţia de tentativă de uzurpare a puterii de stat. După schimbarea guvernării, dosarul a fost clasat.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, fostul consilier prezidenţial a prezentat o schemă în baza căreia, spune el, mafia controlează actuala putere din Republica Moldova. Potrivit lui Mocanu, fostul finanţator al comuniştilor, milionarul Vlad Plahotniuk, a intrat în combinaţii tenebroase cu liderul PD, Marian Lupu. "Vlad Plahotniuk la ora actuală este persoana care controlează actuala putere de la Chişinău. Dacă sub Voronin politicul controla mafia - la ora actuală mafia încearcă să controleze politicul", a spus Mocanu la conferinţa de presă.

Vlad Plahotniuk, despre care presa a scris că a fost un apropiat al lui Vladimir Voronin cât acesta s-a aflat la putere, este un prosper om de afaceri. El are business în domeniile hotelier, bancar, petrolier, imobiliar şi mass-media.

Într-o dezbatere televizată, pe data de 19 iulie 2009, Marian Lupu spunea despre Vlad Plahotniuk că acesta ar controla anumite scheme de import fraudulos a cărnii şi peştelui, aducând astfel un prejudiciu social considerabil cetăţenilor. Iată declaraţia făcută de Marian Lupu în 2009: "Întreaga societate ştie că în actuala orânduire politică în jurul <> există un număr limitat de personaje - oameni de afaceri care fac parte dintr-o castă distinsă. Este vorba de nume cunoscute care sunt în jurul juniorului (Oleg Voronin - n.n.) Mă refer la Ignatenko, Plahotniuk şi multe alte personae care care au iniţiat un şir întreg de modele monopolizate, frauduloase pentru importul de carne şi produse din carne, importul de peşte care, de fapt, vin să aducă un prejudiciu social foarte important - plus 30%, la preţurile plătite de consumatorii finali.

Miercuri, liderul PDM Marian Lupu a difuzat, prin intermediul Serviciului de Presă al partidului, o declaraţie în care vorbeşte deja în termeni elogioşi despre Vlad Plahotniuk. El spune: "Îl consider pe domnul Plahotniuk un om dedicat intereselor naţionale ale Republicii Moldova, fapt demonstrat prin toată activitatea lui de om de afaceri". Despre Sergiu Mocanu spune că "este o unealtă" în mâna oponenţilor politici ai PDM.

Sergiu Mocanu crede că Vlad Plahotniuk i-a cerut lui Marian Lupu să-l disculpe: "Aceasta-i speranţa omului care crede că mai are o şansă. Deci el mă numeşte pe mine <>, pentru că speră că se va înţelege cu stăpânul meu. Trebuie să-l dezamăgesc: Domnule Marian Lupu, chiar eu v-am atacat! Chiar eu, Sergiu Mocanu, v-am atacat! Şi dumneavoastră mă cunoaşteţi foarte bine. Prin declaraţia de miercuri, Marian Lupu s-a autodenunţat. El a recunoscut relaţia sa cu Plahotniuk", susţine Sergiu Mocanu.

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a recunoscut că Vlad Plahotniuc finanţează Partidul Democrat: "PD are mai mulţi prieteni şi mai mulţi sponsori - şi membri de partid, şi oameni de afaceri. Eu nu exclud că şi domnul Plahotniuk, care ştiu că a ajutat mai multe partide, inclusiv din actuala alianţă, a ajutat şi PD. Şi eu nu văd absolut nici o problemă".

Întrebat dacă PD îl va lua pe lista electorală pe Vladimir Plahotnik, Diacov a răspuns: "Noi nu am discutat listele electorale. Dacă o să dorească careva dintre oamenii de afaceri să fie pe listă - o să discutăm condiţiile".

Sergiu Mocanu a spus, însă, că Vlad Plahatniuk ţinteşte chiar funcţia de viitor prim-ministru al Republicii Moldova: "Imaginaţi-vă că acest Plahotniuk poate ajunge pe listele PD, că poate ajunge eligibil pentru funcţia de prim-ministru... Acest scandal nici nu apărea dacă nu aveam informaţii sigure că acest personaj se caţără pe liste electorale".

Diana Danu, purtător de cuvânt al omului de afaceri Vlad Plahatniuk a declarat că miercuri businessmanul l-a acţionat în judecată pe Sergiu Mocanu pentru calomnie şi-i cere 2 milioane de lei moldoveneşti. Diana Danu a adăugat că Plahotniuk nu finanţează PDM şi că nu intenţionează să participe la următoarele alegeri parlamentare.

În luna iunie 2010, Nicu Furtună scria pe blogul său că "activistul politic român Cosmin Guşă este tot mai des văzut la Chişinău". Potrivit bloggerului, Guşă ar fi ajuns la o înţelegere cu Vladimir Plahotniuk pentru a face consiliere de imagine pentru politicianul Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova.

×
Subiecte în articol: externe