x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal pe Schengen

Scandal pe Schengen

01 Mai 2011   •   20:12

Posibilitatea de restabilire temporară a controalelor la frontierele naţionale, cerută de Franţa, va trebui să fie "un ultim recurs" pentru a se evita marginalizarea ţărilor situate la periferia spaţiului Schengen, a avertizat Comisia Europeană, citată de AFP.

"Nu se pune problema să avem un spaţiu Schengen cu două vi­te­ze", a avertizat unul dintre pur­tă­torii săi de cuvânt, Olivier Bailly. Co­misarul pentru Securitate Cé­ci­lia Malmström va prezenta miercuri un "pachet global" de ac­ţi­uni pentru luptă împotriva imi­gra­ţiei, care va include propuneri pentru adaptarea normelor Schengen. În pre­zent, o ţară poate restabili tem­po­rar controalele la frontierele na­ţi­o­nale în caz de ame­ninţare gra­vă a ordinii pu­blice şi a securi­tă­ţii. "Este prea res­trictiv", consi­de­ră Franţa, care ce­re să se preva­dă alte două cazuri ins­pi­rate din si­tu­a­ţii concrete: "eşe­cul" unui stat pe­ri­feric de a asi­gura în mod durabil controlul fron­tierelor sale, aşa cum s-a în­tâm­plat în Grecia, şi ne­ce­sitatea de a face faţă "unui eveniment ne­aş­tep­t­at" care poate crea de­zordine, cum ar fi decizia Gu­ver­nu­lui itali­an de a regulariza si­tu­a­ţia imigranţilor ajunşi ilegal pe te­ri­toriul său. Malmström se vrea pru­dentă. "Există probleme la fron­tierele ex­terioare. Trebuie să vor­bim despre acest lucru, dar fără să punem la îndoială sistemul, pen­tru că li­bera circulaţie este un fu­n­dament al Uniunii Europene", sus­ţine ea.

Ipoteza unei erori comise de un stat este luată în considerare în analiza sa, subliniază comisia. Po­si­bilitatea de a închide temporar "o porţiune" din teritoriul na­ţi­o­nal în cazul unui eveniment "brusc şi neaşteptat" este, de ase­me­nea, avută în vedere.

Dar ideea de a permite controale la frontierele naţionale în spa­ţiul Schengen pentru a lupta îm­p­otriva imigraţiei ilegale ridică pro­bleme. "Acţiunea unor curente po­li­tice afectează dezbaterea", afirmă comisarul. Cererea fran­ce­ză dezvăluie o lipsă de încredere fa­ţă de unele ţări din "prima linie", în special Grecia şi Italia, suspectate că vor să îşi exporte di­fi­cul­tă­ţi­le, şi mai ales faţă de Bulgaria şi România, a căror aderare la Schen­gen este blocată din cauza în­do­ielilor privind capacitatea de a asigura controlul frontierelor lor. Dezbaterile se anunţă acerbe cu ocazia reuniunii extraordinare a miniştrilor de Interne din cadrul UE din 12 mai, de la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: externe