x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal politic fără precedent în Polonia

Scandal politic fără precedent în Polonia

de Marina Constantinoiu    |    23 Iun 2014   •   19:39
Scandal politic fără precedent în Polonia
Sursa foto: NIDS/NATO Media Library/NATO
Alianţa cu Statele Unite, pusă sub semnul întrebării chiar de şeful diplomaţiei de la Varşovia
Scandalul interceptărilor ilegale care vizează oameni politici de la cel mai înalt nivel în statul polonez, care zguduie scena politică de la Varşovia deja de 10 zile, a trecut într-o nouă fază, o dată cu publicarea, luni, de către săptămânalul Wprost a afirmaţiilor atribuite şefului diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care pune sub semnul îndoielii alianţa polono-americană.

Alianţa cu SUA “nu valorează nimic, este chiar păguboasă, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate”, ar fi spus Sikorski, potrivit Wprost, care publică, luni, transcriptul conversaţiei sale cu ministrul de Finanţe Jacek Rostowski, înregistrată contrar voinţei lor într-un restaurant din Varşovia, în ianuarie.

Şi ei, cu licuricii lor
“Bullshit (bazaconii – n.r) complet! Intrăm în conflict cu Germania, cu Rusia, şi vom considera că totul este super, pentru că le-am supt... americanilor. Este complet naiv”, ar fi continuat ministrul. Un fel de “teoria Licuriciului”, varianta poloneză.

Sikorski a reacţionat luni, de la reuniunea şefilor diplomaţiei europene din Luxembourg:”Guvernul a fost atacat de un o grup criminal organizat. Sper că justiţia îi va identifica pe membrii grupului şi mai ales pe cei care le-au comandat acest lucru”, a declarat acesta, potrivit AFP.
Ambasadorul american la Varşovia, Stephen D. Mull, a refuzat să comenteze “o conversaţie privată”, într-o postare pe Twitter. “În ceea ce priveşte alianţa noastră, ea este puternică”, a dat el asigurări.

“Aceste cuvinte nu sunt devastatoare pentru Guvern. Din contră, pe fond, ele stau mărturie pentru preocuparea interlocutorilor pentru ţară. Brutalitatea şi vulgaritatea limbajului este şocantă”, a declarat pentru AFP politologul Andrzej Richard.

“Privind alianţa cu SUA, Sikorski exprimă, de fapt, sentimentul unei mari părţi a opiniei poloneze. Să nu uităm că această discuţie datează din ianuarie, dinaintea crizei din Ucraina şi a unei schimbări  a politicii Washingtonului”, a adăugat el.

Primele dezvăluiri
Revista Wprost a provocat o adevărată furtună politică, dezvăluind, acum zece zile, o conversaţie privată între guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, şi ministrul de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz.

Cei doi au discutat liber în iulie 2013 despre un eventual ajutor din partea Băncii Centrale pentru bugetul de Stat, în schimbul unei demisii a ministrului de Finanţe de la acea vreme, Jacek Rostowski. Acesta din urmă şi-a părăsit postul atunci.

Ca urmare a acestor dezvăluiri, interpretate drept trafic de influenţă, opoziţia a solicitat demisia Guvernului lui Donald Tusk.

Rata popularităţii partidului său de centru dreapta Platforma Civică (PO) a scăzut la 25%, acesta situându-se cu mult în urma principalului partid de opoziţie, Dreptate şi Justiţie (PiS, conservator), creditat cu 32% dintre voturi.

Tensiunea a mai sporit după tentativa Parchetului şi a serviciilor speciale de a confisca, săptămâna trecută, înregistrările originale de la sediul săptămânalului.

Alegeri anticipate?
Tusk a mers până într-acolo încât a evocat posibilitatea organizării de alegeri anticipate, dar a exclus, luni, orice altă măsură politică, insistând asupra necesităţii identificării celor care se fac vinovaţi de aceste interceptări ilegale. “Această acţiune destabilizează statul polonez şi slăbeşte forţa de acţiune a Guvernului polonez pe plan internaţional”, a spus acesta.

“Complotul chelnerilor”
În opinia politologului Bartosz Biskup, “există 75% şanse ca Guvernul să rămână pe loc, până la finele mandatului său, în toamna lui 2015, pentru că opoziţia nu este suficient de unită pentru a obţine destituirea sa”.

Serviciile speciale poloneze au constituit un grup special de anchetatori pentru a-i găsi pe autorii şi pe comanditarii acestor înregistrări. Media poloneze speculau luni asupra unui “complot” al chelnerilor, care ar fi înregistrat conversaţii ale unor oameni de afaceri şi politicieni în restaurantele în care lucrează, pentru a le revinde ulterior.

Anterior, presa şi oamenii politici au sugerat că interceptarea ilegală ar fi putut fi efectuată de servicii speciale ruseşti, pentru a destabiliza Polonia pe fondul crizei ucrainene.

×
Subiecte în articol: Polonia