x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal - Ryadul ameninta Londra

Scandal - Ryadul ameninta Londra

de Anca Aldea    |    20 Noi 2006   •   00:00
Scandal - Ryadul ameninta Londra

Arabia Saudita ar putea intrerupe orice relatie cu Marea Britanie, daca Londra nu intervine in ancheta asupra unui caz de coruptie in care cea mai mare companie de armament din Europa, BAE Systems, este acuzata ca a creat un fond special pentru familia regala de la Ryad.

Ieri, saptamanalul Sunday Times a publicat un articol despre ultimatumul pe care Arabia Saudita l-a transmis in septembrie autoritatilor de la Londra prin intermediul unui diplomat al Ryadului. Acesta l-a instiintat pe premierul britanic, Tony Blair, cu privire la intentia Arabiei Saudite de a taia orice legatura cu Londra, inclusiv cooperarea cu trupele britanice in campania impotriva Al-Qaeda. Ryadul a luat decizia dupa ce avocatii Biroului pentru Fraude Grave din Londra (SFO) au convins un magistrat elvetian sa ceara dezvaluirea unor date despre conturi bancare confidentiale. In ancheta SFO sunt arestate cinci persoane, intre care directorul Departamentului de programe internationale din cadrul BAE, Peter Wilson, si Tony Winship, un fost angajat al companiei care stia cum erau trimisi banii in conturile familiei regale. Toti cei cinci arestati au negat orice implicare in scandal.

UN "PORUMBEL" VALOROS. SFO ancheteaza acuzatiile conform carora BAE Systems a creat un fond de 60 de miliarde de lire (circa 89 de miliarde de euro) pentru sustinerea stilului de viata extravagant al familiei regale saudite. Contributiile - sub forma unor vacante luxoase, a unei flote de masini de lux sau aparatamente inchiriate - ar fi fost acordate de firma britanica pentru a primi, la schimb, de la sauditi asigurarea ca Ryadul va continua sa contracteze BAE Systems.

Saptamanalul britanic precizeaza ca respectivul contract care a adus altfel de beneficii familiei regale saudite se numeste "Al-Yamamah" ("Porumbel", in limba araba) si dateaza din 1985. "Este cel mai mare contract militar din istoria Marii Britanii", Londra acceptand in urma cu 20 de ani sa vanda Arabiei Saudite 72 de avioane de lupta Tornado si 30 de aparate Hawk. Acordul a fost reinnoit in 1993, cand Ryadul a mai comandat 48 de avioane Tornado, iar in a treia etapa a contractului, semnata in 2005, Marea Britanie urmeaza sa-i vanda Arabiei Saudite alte 72 de avioane Typhoon.

Cotidianul Daily Telegraph scria saptamana trecuta ca BAE Systems este anchetata si pentru un contract cu Tanzania.

AVIOANE MAI SCUMPE
Despre contractul "Al-Yamamah", presa britanica a facut de-a lungul timpului o serie de dezvaluiri. In valoare totala de 43 de miliarde de lire sterline (circa 60 de miliarde de euro), contractul asigura 10.000 de locuri de munca in Marea Britanie, scrie The Times. Cotidianul The Guardian scria ca in contractul "Al-Yamamah", in care ar fi fost implicat si Mark Thatcher, fiul Doamnei de Fier, pretul pentru fiecare avion Tornado a fost "umflat" de la 16,3 milioane de lire pana la 21,5 milioane.
×
Subiecte în articol: externe londra