x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul închisorilor zburătoare ale CIA revine.

Scandalul închisorilor zburătoare ale CIA revine.

19 Iun 2011   •   14:48

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a detinut suspecti de terorism in Polonia timp de doi ani fara ca presedintele polonez de atunci, Aleksander Kwasniewski, sa cunoasca aceste informatii, au declarat surse politice de rang inalt, citate de presa poloneza si preluate de Mediafax. Dezvaluirile apar in contextul in care procurorii iau in considerare posibilitatea de a formula acuzatii impotriva fostului presedinte si a altor politicieni de stanga, legate de existenta unei inchisori secrete a CIA de langa Aeroportul Szymany.

In iunie 2003, dupa ce presedintele SUA de la acea vreme, George W. Bush, i-a multumit omologului sau polonez pentru rolul jucat in teatrele de razboi, Kwasniewski si-a dat seama ca “ceva nu era in regula', intrucat Varsovia trimisese doar un numar limitat de militari in Afganistan si Irak. Cand a aflat ca avioane ale CIA au adus suspecti de terorism in tara, Kwasniewski a ordonat inchiderea centrului de detentie de langa Aeroportul Szymany, sustin sursele citate de presa poloneza. “Prin urmare, ultimul avion cu prizonieri ai CIA a parasit Polonia la 23 septembrie 2003', a precizat o sursa. Potrivit documentelor publicate de Politia de frontiera poloneza in 2010, un Boeing 737, cu numarul N313P, a plecat de la Kabul la 22 sepembrie 2003 si a aterizat pe Szymany cu sapte membri ai echipajului la bord, dar fara pasageri. Acesta a plecat ulterior spre Romania, cu sapte membri ai echipajului si cinci pasageri.

Procurorii din Varsovia strang dovezi in prezent potrivit carora membri importanti ai retelei Al-Qaida, precum Khalid Sheikh Mohammed si Abu Zubaydah, au fost detinuti si torturati in Polonia. Khalid Sheikh Mohammed sustine ca a fost supus tehnicii de simulare a inecului de peste 100 de ori, in timp ce era detinut in Polonia.

×