x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scânteia ţigănească aprinde Bulgaria

Scânteia ţigănească aprinde Bulgaria

de Sînziana Stancu    |    26 Sep 2011   •   21:00
Scânteia ţigănească aprinde Bulgaria

Protestele cu motivatii etnice de­clan­sate la sfarsitul saptamanii trecute la Plodviv de o crima cu autori tigani se extinsesera ieri la Sofia si degenerasera intr-un razboi urban, scena luptelor intre protestatri si fortele de ordine aflandu-se chiar in fata Parlamentului, in Piata Adunarii Natio­nale. Site-ul novinite.com informa ieri seara ca violentele scapasera de sub control cand peste o mie de manifestanti incercasera sa ia cu asalt moscheia Banya Bashi, din capitala bulgara.

Fortele de politie impiedicasera asaltul, incercuind moscheia si interzisesera traficul in zona, insa luptele de strada au continuat. Din informatii ce nu fusesera confirmate inca oficial de catre autoritatile bulgare s-a aflat ca fortele de politie cerusera ajutor si din partea efectivelor Protectiei Civile pentru a face fata situatiei, pentru ca majoritatea efectivelor politienesti fusesera trimi­se sambata seara la Plodviv, pentru a calma razmerita interetnica de-acolo. Autoritatile bulgare au fost reticente in a da informatii despre ceea ce se intampla la Sofia ieri noaptea. De fapt, potrivit novinite.com, auto­ri­tatile nici nu aveau o idee clara despre cum ar fi putut evolua conflictul.

Ciocnirile violente intre manifestanti si fortele de politie au inceput dupa ce protestatatrii au aruncat cu pietre si sticle in politisti, in Piata Adunarii Nationale. Scenele violente opetrecute acolo aminteau mai degraba de un stadion plin de huligani care se iau la bataie.

Protestele la Sofia au inceput luni, la ora 19:00, simultan cu noi proteste la Plovdiv, manifestantii coordonand aceste actiuni prin reteaua Facebook. La Plovdiv au participat cel putin 3.000 de manifestanti, iar politia arestase deja ieri seara cateva sute dintre ei. potrivit site-urilor sde informatii locale de presa, multi dintre acestia reusisera pana spre miezul noptii sa scape din mainile politistilor. Cei mai multi dintre manifestanti erau tineri de ambele sexe, unii adolescenti, care atacasera spolitstii cu sticle, pietre si chiar cu semne rutiere pe care le smulsesera din locurile unde fusesera asezate. Protestele lor debutasera pasnic, ieri seara, in Piata Unirii, din oras, dar au degenerat in scurt timp in violente, cand unii tineri, care se indreptau catre moscheia Dzhumaya din oras au inceput sa strige sloganuri nationaliste, iar politistii i-au alungat cu forta, lovindu-i cu bastoanele de cauciuc.

Spre miezul noptii, au aparut informatii ca Politia, Jandarmeria si Protectia Civila si-au unit fortele in incercarea de a-i impiedica pe manifetanti sa-si puna in aplicare un plan coordonat si mai extins de proteste impotriva tiganilor in alte orase din Bulgaria, intre care si Varna.

Aceste incidente violente din sudul Bulgariei au fost declansate de uciderea, vineri, aparent intr-un accident de masina, a unui baiat de 19 ani din satul Katunita, Anghel Petrov, de catre apropiati ai clanului tiganului Kiril Raskov, supranumit 'regele Kiro' si pe care localnicii il acuza ca ar pus la cale uciderea tanarului, facand-o sa para un accident. Accidentul a degenerat proteste violente care au culminat sambata seara cu un atac asupra propriet??ilor lui Raskov. Luni, in sat va fi zi de doliu. Anghel Petrov a fost inmormantat duminica, iar la funeralii au participat peste 2.000 de persoane. Tatal baiatului insista ca fiul lui a fost ucis la ordinele 'regelui Kiro'.

×
Subiecte în articol: externe bulgaria sofia violente