x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scapati basma-curata

Scapati basma-curata

26 Apr 2005   •   00:00

Jurnalista Giuliana Sgrena, rapita in Irak si eliberata dupa o luna de captivitate, a revenit ieri in centrul atentiei.



  • de ANCA ALDEA

  • SOLIDARITATE. Opinia publica din Italia cere retragerea trupelor din Irak
    Armata Statelor Unite i-a scos ieri basma-curata pe militarii americani care au deschis focul, la Bagdad, asupra autoturismului in care se aflau ziarista de la cotidianul Il Manifesto si doi agenti secreti italieni, care au salvat-o din mainile insurgentilor irakieni.

    "Militarii americani care l-au ucis, la 4 martie, pe agentul secret italian Nicola Calipari si au ranit-o pe Sgrena au fost absolviti de orice vina", au anuntat surse de la Washington, citate de agentia France Presse.

    MOTIVATII PUERILE. Autoturismul in care se aflau cei doi agenti si jurnalista a intrat in vizorul fortelor SUA in apropierea unui baraj rutier de langa aeroportul din Bagdad. Era prima zi, dupa o luna de captivitate, in care Sgrena se simtea din nou libera. Americanii au deschis focul asupra autoturismului. Sgrena a fost ranita la umar, iar Calipari, care a incercat sa o apere pe femeie, a fost ucis.

    CA LA CARTE. Responsabilii americani care au instrumentat cazul sustin ca militarii din Irak au respectat intocmai procedurile "aplicabile in cazul operatiunilor de control si, din acest motiv, nu sunt vinovati de nerespectarea regulamentului".

    "Regretele fata de ceea ce s-a intamplat sunt profunde. Toata lumea este dezolata. Dar, date fiind contextul si problemele de securitate, procedurile au fost respectate ca la carte", a declarat, sub anonimat, un oficial american.

    Decizia Statelor Unite a adancit divergentele intre Washington si Roma, motiv pentru care investigatorii americani si italieni nu pot publica raportul concluziv. Responsabilul american sus-citat da vina pe italieni, care au inca "multe intrebari".

    MARTORA
    Americanii si italienii nu se inteleg in multe aspecte legate de acest caz. Sgrena a contestat versiunea americana legata de viteza cu care se deplasa autoturismul in apropiere de Bagdad. Americanii sustin ca masina rula foarte repede si nu a oprit la semnalul de avertizare, dar jurnalista infirma aceasta versiune. Cele doua parti nu recunosc nici lipsa de comunicare dintre ele. Desi, oficial, Roma si Washington vorbesc de stransa colaborare in elucidarea acestui caz, Sgrena a calificat concluziile Armatei americane ca fiind o insulta la adresa sa si a agentului ucis.

    ×
    Subiecte în articol: externe