x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scenariul unei catastrofe: tsunami cu valuri de 34 de metri în Japonia

Scenariul unei catastrofe: tsunami cu valuri de 34 de metri în Japonia

de Marina Constantinoiu    |    29 Aug 2012   •   19:07

Guvernul japonez a dat publicitatii joi un scenariu al groazei. Este vorba despre imaginarea unui seism extrem de puternic, urmat de un tsunami gigantic, care ar putea ucide pana la 323.000 de persoane pe coastele locale ale Pacificului, relateaza agentia France Presse.

Ipoteza de lucru
Executivul a precizat, totusi, ca este vorba despre o ipoteza de lucru destinata incurajarii autoritatilor locale, dar si a companiilor si mai ales a populatiei sa imbunatateasca sistemele de alerta, de evacuare, de diminuare pe cat posibil a pagubelor si de interventie in regim de urgenta pentru salvarea de vieti omenesti.

In acest studiu oficial, bilantul decedatilor ar fi de 17 ori mai mare decat cel inregistrat cu ocazia producerii cutremurului de pamant si a valului tsunami care au ravasit nord-estul tarii la 11 martie 2011. Important este faptul ca aceste cifre sunt si de 13 ori mai mari decat ultimele estimari date publicitatii de Guvern in 2003 cu referire la o catastrofa care s-ar putea produce in aceeasi regiune.

Cifrele date publicitatii in 2003 se bazau pe un seism de 8,4 grade. Dar de aceasta data Guvernul de la Tokyo a luat in calcul ipoteza unui cutremur de pamant de magnitudine 9, care ar lovi in plina noapte si mai ales in timpul iernii coasta japoneza a Pacificului, adica toate regiunile de coasta situate la vest de prefectura Shizuoka, aflata la sud-vest de capitala Tokyo.

Ca-n filmele de groaza
Scenariul groazei luat in calcul de Guvernul nipon, in varianta sa cea mai rea, vorbeste despre un posibil val tsunami care ar putea atinge 34 de metri inaltime si care ar devasta regiunea litorala Nagoya (centrul insulei principale Honshu), precum si regiunile meridionale din insulele Shikoku si Kyushu, din sudul Japoniei. Valul gigantic, care ar putea atinge nici mai mult, nici mai putin de 34 de metri inaltime in ipoteza cea mai pesimista, ar ucide un numar imens de oameni, daca se produce in timpul noptii si ia prin surprindere populatia. Potrivit unor noi estimari, cei 323.000 de morti potentiali ar fi repartizati in 30 dintre cele 47 prefecturi ale tarii, iar 70% dintre persoane ar fi ucise de valul tsunami. Raportul guvernamental ia in calcul de asemenea si un numar de aproximativ 623.000 de raniti.

Pentru a evita panicarea populatiei, autoritatile nipone s-au asigurat ca precizeaza foarte clar faptul ca probabilitatea realizarii unui astfel de scenariu (mega cutremur de pamant, plus tsunami gigantic) este "extrem de scazuta'. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: scenariu japonia tsunami seism