x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schengen fără vize pentru albanezi şi bosniaci

Schengen fără vize pentru albanezi şi bosniaci

08 Noi 2010   •   00:00

Statele UE şi-au dat acordul pentru eliminarea vizelor cetăţenilor albanezi şi bosniaci la călătoriile în cele 25 de state membre Schengen. Decizia intră în vigoare începând de la jumătatea lunii decembrie, cu posibilitatea revocării în caz de probleme, şi îi vizează doar pe albanezii şi bosniacii care posedă paşapoarte biometrice, informează AFP.



Decizia a fost luată în unanimitate în cursul reuniunii miniştrilor de Interne din cadrul UE reuniţi la Bruxelles, a declarat secretarul de stat belgian responsabil de Imigraţie, Melchior Wathelet.

"Este o zi istorică pentru Albania şi Bosnia", a declarat comisarul UE pentru Securitate, Cecilia Malmström.

Acordul a fost condiţionat de posibilitatea "suspendării rapide" a acestei măsuri în cazul problemelor, precizează surse diplomatice. Această dispoziţie a fost introdusă la cererea Germaniei, Franţei şi Olandei pentru a se evita problemele întâmpinate cu Serbia şi Macedonia.

În momentul în care UE a eliminat vizele pentru Serbia şi Macedonia (în decembrie 2009), Germania, Belgia, Suedia şi Olanda s-au confruntat cu numeroase solicitări de azil din partea sârbilor şi macedonenilor, în special de etnie romă. Posibilitatea reintroducerii vizelor în cazul unor probleme nu era prevăzută până acum.

Cecilia Malmström a admis că există preocupări provocate de afluxul de solicitări de azil, cerând Bosniei şi Albaniei să ia măsuri pentru a se evita acest fenomen.

Guvernele statelor europene au cerut Comisiei Europene să se asigure că vor fi continuate reformele în ţările care beneficiază de eliminarea vizelor.

"Accesul la Spaţiul Schengen depinde de progresele realizate în aplicarea reformelor majore în domenii precum consolidarea statului de drept, combaterea infracţionalităţii, corupţiei şi imigraţiei clandestine şi consolidarea capacităţilor administrative în materie de control al frontierelor şi securizare a documentelor", se arată în declaraţia comună.

×
Subiecte în articol: externe schengen vize bosnia ue Albania