x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimb de prizonieri fără precedent între Kiev și separatiști

Schimb de prizonieri fără precedent între Kiev și separatiști

27 Dec 2017   •   16:32
Schimb de prizonieri fără precedent între Kiev și separatiști

Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au început miercuri să efectueze un schimb de prizonieri, ce poate ajunge la 380 de persoane, în estul rebel al Ucrainei, fiind cel mai important schimb de persoane deţinute de către părţile implicate conflictul ce durează de aproape patru ani în regiune, au constatat jurnalişti ai AFP la faţa locului. 

Un prim grup de circa cincisprezece prizonieri ucraineni, transportaţi cu autobuzul, a sosit pe teritoriul controlat de către Kiev, potrivit unui jurnalist. 

Este vorba de prizonieri care erau deţinuţi de către ''republica'' autoproclamată de către rebeli în Lugansk, a indicat vicepreşedinta parlamentului de la Kiev, Irina Gheraşcenko, prezentă la faţa locului şi care a participat la negocierile privind schimbul de prizonieri. 

În total, separatiştii ar trebui să predea miercuri Kievului 74 de prizonieri ucraineni, deţinuţi de către cele două republici autoproclamate în Lugansk şi în Doneţk, în schimbul a 306 persoane deţinute de către autorităţile ucrainene. 

Operaţiunea, ce reprezintă un prim schimb de prizonieri dintre cele două tabere în ultimele 15 luni, se desfăşoară pe linia frontului, în apropiere de oraşul Gorlivka, la circa patruzeci de km nord-est de ''capitala'' separatistă Doneţk. 

Acest nou schimb de prizonieri, survenit cu câteva zile înainte de Noul An, precum şi înainte de Crăciunul ortodox pe stil vechi (7 ianuarie), a fost posibil după lungi negocieri în care au fost implicaţi preşedintele rus, Vladimir Putin, omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, şi patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Kirill. 

Eliberarea prizonierilor reprezintă un punct cheie în acordurile de pace de la Minsk, semnate în februarie 2015 pentru a pune capăt conflictului, ce durează din aprilie 2014, între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, susţinuţi, potrivit Kievului şi occidentalilor, de către Rusia, ceea ce Moscova dezminte. 

Acordurile de la Minsk au permis o reducere a tensiunilor, dar confruntări continuă să aibă loc, cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea lor. Conflictul s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de morţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: prizonieri kiev separatisti