x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbul de mesaje dintre Donald Trump Jr. și WikiLeaks

Schimbul de mesaje dintre Donald Trump Jr. și WikiLeaks

14 Noi 2017   •   10:49
Schimbul de mesaje dintre Donald Trump Jr. și WikiLeaks

Donald Trump Jr., cel mai mare fiu al președintelui Statelor Unite ale Americii, a comunicat direct cu WikiLeaks în stadiul final al alegerilor prezidențiale din 2016, se arată într-un nou val de corespondențe private din interiorul cercului Trump, scrie The Guardian.

Trump Jr. a schimbat mesaje directe cu WikiLeaks, pe Twitter, între 20 septembrie și 12 octombrie 2016. Copii ale corespondențelor au fost date anchetatorilor de către avocații lui Trump Jr. și obținute ulterior de publicația Atlantic.

Discuțiile au avut loc într-un moment sensibil, atât pentru campania prezidențială a lui Trump, cât și pentru WikiLeaks, doar la câteva zile înainte de ziua alegerilor. WikiLeaks a generat mari controverse în timpul campaniilor prezidențiale din 2016 din Statele Unite ale Americii, cu emisiuni periodice în care erau dezvăluite e-mailuri din partea oficialilor Comitetului Național Democrat și a președintelui campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta.

„Bună Donald, mă bucur să văd că tu și tatăl tău vorbiți despre publicația noastră”, scrie pe contul de Twitter WikiLeaks, la două zile după ce Donald Trump Jr a spus în timpul campaniei electorale: „Iubesc WikiLeaks”.

„Sugerez cu îndârjire ca tatăl tău să scrie linkul acesta, dacă ne menționează. Acolo sunt o mulțime de povești grozave care lipsesc din presă și pe care credem că unii dintre cei care vă urmăresc le vor găsi”, a continuat mesajul.

Mesajul a oferit un link către wlsearch.tk, un instrument de căutare care facilita explorarea bazelor de date cu e-mailuri aparținând lui John Podesta, consilier al lui Hillary Clinton din timpul campaniei din 2016.

Julia Ioffe, autoarea articolului din Atlantic, scrie că Trump Jr. nu a răspuns mesajului WikiLeaks, însă, două zile mai târziu, pe 14 octombrie, a sugerat, într-o postare pe Twitter, ca oamenii să acceseze wlsearch.tk, încurajându-i „pe cei care au timp să citească despre toată coruperea și ipocrizia” expusă de WikiLeaks.

The Guardian i-a contactat pe cei de la WikiLeaks. Julian Assange, fondatorul grupului, a sugerat că publicația Atlantic a editat selectiv mesajele.

WikiLeaks este o organizație internațioanlă care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime.

 

×