x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schumacher, de o lună în comă. Încăpăţânarea de a crede în miracol a unui jurnalist care nu pleacă de la spitalul din Grenoble

Schumacher, de o lună în comă. Încăpăţânarea de a crede în miracol a unui jurnalist care nu pleacă de la spitalul din Grenoble

de Istvan Deak    |    28 Ian 2014   •   18:47
Schumacher, de o lună în comă. Încăpăţânarea de a crede în miracol a unui jurnalist care nu pleacă de la spitalul din Grenoble

În ultima lună, viaţa din Grenoble a fost mai agitată decât oricând. Sute de jurnalişti străini au invadat spitalul din localitate, ca să transmită informaţii în toată lumea despre victima celebră care se lupta pentru viaţa sa pe un pat de spital: Michael Schumacher, de şapte ori campion mondial la Formula 1. La o lună de la accidentul de schi din staţiunea Meribel, Schumacher este încă în comă artificială, iar presa şi fanii au plecat din faţa spitalului. Medicii s-au eliberat de presiunea suplimentară, în timp ce oamenii de rând şi-au reluat viaţa de zi cu zi.
Niko Hinz este poate singurul jurnalist străin care de o lună stă neîncetat în faţa Spitalului din Grenoble şi speră să fie primul care va anunţa că Michael Schumacher s-a trezit şi este bine. El n-a plecat şi publică în ediţia online a revistei Focus un reportaj despre cum a afectat pacientul celebru viaţa din Grenoble.

Starea de asediu
“Dintr-o dată a apărut pacientul celebru şi vacarmul din jurul lui Michael Schumacher a înnebunit oraşul Grenoble. Acum masele s-au disipat. A rămas un oraş eliberat şi un erou naţional, care continuă lupta pentru viaţa sa. N-a mai rămas nimic din starea de asediu despre care se vorbea acum aproape o lună. Normalitatea şi-a reintrat în drepturi. Presa şi fanii Formulei 1 au plecat. A rămas doar speranţa că Michael Schumacher se va face bine. Pilotul continuă să aibă la patul său întreaga sa familie, în timp ce prietenul Jean Todt şi medicul din Paris, Gerard Saillant, rămân oaspeţii săi obişnuiţi. Chiar şi aşa, idolul este ţinut încă izolat în spital. Orice vizitator se poate mişca liber prin spital, dar în zona în care se află Schumacher este imediat luat la întrebări de agenţii de pază”, notează Focus.

Revenirea la normalitate
Cei care au profitat de acest accident sunt comercianţii de căşti de protecţie care au înregistrat vânzări semnificative în ultima lună. Nici restaurantele din jurul spitalului nu au dus-o rău în această perioadă. “Lumea mi-a invadat buticul. Cafeaua şi sandvişurile s-au vândut cel mai bine. Sunt cam zgârciţi jurnaliştii, dar a fost o perioadă bună pentru afacerea noastră. Sincer vorbind, situaţia lui Schumacher este foarte gravă, iar medicii nu spun totul în faţa opiniei publice”, spune vânzătoarea Anna Beneich. “Grenoble nu este o comună de 10.000 de locuitori, ci un oraş de 150.000. Aici sunt multe alte teme mai importante decât Schumacher”, susţine Denis Masliah, jurnalistul publicaţiei franceze locale Le Dauphine Libere, care a lansat multe informaţii în exclusivitate despre acest caz. El a încetat să mai lucreze pe acest subiect. “Ca de obicei, interesul francezilor a fost inflamat doar pentru puţin timp. Schumacher nu a schimbat viaţa noastră şi nici pe cea a oraşului nostru. Cu trecerea timpului e aproape imposibil să mai obţii informaţii preţioase”, explică Masliah.

Speranţe

Chiar şi aşa, cadrelor medicale li se reaminteşte zilnic să nu divulge nici un fel de informaţii despre starea pacientului Schumacher. “Zona din jurul spitalului este goală. Activitatea cadrelor medicale nu mai este periclitată. Timp de aproape o lună ei s-au simţit ca într-o fortăreaţă. Nu întâmplător o infirmieră vorbea despre o stare de asediu. Nu se mai ascunde nici un jurnalist nicăieri. Sperăm doar că se va mai trezi. Această urare se aude încă din gura tuturor din Grenoble”, concluzionează Niko Hinz.

Val de susţinere
Purtătorul de cuvânt al familiei Schumacher a dezminţit din nou informaţia că s-ar încerca trezirea lui Schumacher din comă şi a amintit că nu există nici un fel de indicii că el ar rămâne cu sechele de pe urma accidentului. “Situaţia rămâne critică, dar stabilă”, a comentat Sabina Kehm. Ea a ţinut să mulţumească celor care au trimis peste 1.000 de scrisori şi cadouri familiei pilotului. “Familia este copleşită de acest val neîncetat de susţinere”, a adăugat Kehm.

Ghinion curat
Portalul francez 20minutes.fr a avansat ipoteza că Schumacher ar urma să fie transferat într-un alt spital. Şeful secţiei de Neurochirurgie din Lyon a subliniat pentru sursa citată că un astfel de transfer nu poate fi efectuat atât timp cât pacientul respiră asistat artificial şi nu este într-o stare cardiovasculară stabilă. “Accidentul lui Schumacher a fost ghinion curat. Se afla la nici doi metri de pistă. Înainte de accident, nimeni nu ştia că Schumacher schiază aici. Evident că la început toată lumea a fost marcată, dar acum nu mai e nimeni interesat de asta”, susţine un profesor de schi din staţiunea Meribel.

Mesajul lui Vettel
Echipele de Formula 1, Mercedes şi Ferrari, au întreprins mai multe acţiuni de susţinere faţă de fostul campion mondial. La reluarea antrenamentelor pentru noul sezon al Formulei 1, actualul campion mondial, Sebastian Vettel, a ţinut să transmită un nou mesaj de susţine pentru fostul său coleg de competiţie. “Sunt încă şocat. Sper într-o minune. Sper că Schumacher îşi va reveni”, a declarat Vettel.
"Este un şoc tot timpul, pentru că această stare de incertitudine continuă. Trebuie să ne rugăm, să ne dorim şi să sperăm că un miracol se va produce, că se va trezi ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, aşa cum a fost înainte", a spus cvadruplul campion mondial, supranumit Baby Schumi la începutul carierei sale.
Imediat după ce a aflat de accidentul lui Schumacher, produs pe 29 decembrie la Meribel, în Alpii francezi, Vettel i-a trimis un SMS compatriotului său, a confirmat el marţi la Jerez. “Am aflat că ai căzut. Sper că nu este nimic grav”, a scris campionul mondial en titre în mesajul său.

Şi Nikki Lauda se gândeşte la Schumi
“Michael, în fiecare zi urmăresc progresele sale şi în fiecare zi sunt aproape de tine”, a scris la rândul său Niki Lauda, în prezent responsabil al echipei de Formula 1 Mercedes-AMG, la adresa “#ForzaMichael”, iniţiată de echipa Ferrari.
“Sper că voi putea să-ţi vorbesc cât mai curând”, a adăugat Lauda, campion mondial în 1975 şi 1977 cu Ferrari, iar apoi în 1984, cu McLaren. Scăpat cu viaţă el însuşi, în mod miraculos, dintr-un accident produs în timpul unei curse din 1976, Niki Lauda a lucrat cu Schumacher timp de trei sezoane (2010-2012), la echipa Mercedes.

Comă pe viaţă?
Campionul Michael Schumacher (45 de ani) este de o lună în comă, ca urmare a unui teribil accident la schi, în staţiunea franceză Meribel. De peste două săptămâni, nicio comunicare oficială nu a fost făcută despre starea sănătăţii sale, caracterizată drept critică, dar stabilă. Bild susţine că Schumacher n-ar mai fi în pericol de moarte imediată. Dar riscurile rămân, iar important este acum să iasă din comă.  Mai multe publicaţii germane îşi exprimă temerile în legătură cu situaţia medicală a lui Schumacher. Focus vorbeşte chiar despre o “comă pe viaţă”, după ce a discutat cu mai mulţi experţi despre situaţia campionului, în timp ce Bild adaugă că starea lui Schumi este atât de gravă, încât nu este prevăzută pentru moment o scoatere din coma artificială.


×