x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scorneli ieftine la Londra - "Cersetori? Sigur sunt romani!"

Scorneli ieftine la Londra - "Cersetori? Sigur sunt romani!"

de Delia Zahareanu    |    24 Feb 2007   •   00:00

Ca si cand Marea Britanie nu ar avea deja falitii ei - iar la ultimele teste nationale de educatie, copiii britanici s-au descurcat cel mai prost, fiind intrecuti si de odraslele imigrantilor chinezi - mai nou, in Londra a aparut un nou tip de "experti" in identificarea la sigur a provenientei romane a valului de cersetori care a luat cu asalt mai nou Londra.

"EXPERTI". Asa arata, potrivit presei britanice, o cersetoare romanca la Londra
Ca si cand Marea Britanie nu ar avea deja falitii ei - iar la ultimele teste nationale de educatie, copiii britanici s-au descurcat cel mai prost, fiind intrecuti si de odraslele imigrantilor chinezi - mai nou, in Londra a aparut un nou tip de "experti" in identificarea la sigur a provenientei romane a valului de cersetori care a luat cu asalt mai nou Londra. "Specialistii" care opineaza intr-o veselie pentru un ziar local londonez afiliat Local London Network sunt nici mai mult, nici mai putin decat vanzatori.

Un "negutator" de la o taraba din piata Walthamstow le-a declarat reporterilor sub protectia anonimatului ca se poate discuta deja de "o echipa" de cersetori in acea piata, in jur de zece oameni, "care aratau a romani sau bulgari". Arabul Maj Ali, bucuros ca poate identifica cu precizie "etnicii" romani de sub hainele de cersetori, declara: "Puteam sa imi dau seama ca sunt toti impreuna, pentru ca toti aratau a romani".

FRANCOFONIE. Unul dintre comercianti, Dave Bonner, se bazeaza probabil pe propriul instinct de "a mirosi" clientii cand declara pentru reporterii britanici ca el a crezut ca cersetorii de 11 ani care se fataie prin zona, agasandu-i clientii, sunt fara indoiala "tigani". Iar silogismul continua, cu insinuarile aferente: "Romanii nu sunt oameni lenesi", adauga diplomatic Bonner.

Dar "profesionalismul" anchetei jurnalistice nu se opreste aici. Reporterii care au scris articolul s-au bazat pe surse de autentica eruditie lingvistica, citand cunostintele fabuloase de limbi straine ale politistilor din piata cu pricina, care au declarat: "Am oprit un baiat de 11 ani, vorbea franceza, dar noi credem ca limba lui de baza este romana". Este concluzia sergentului de politie Denise Canderton, de la echipa pentru o Vecinatate mai Sigura. Fireste, ca si cand episodul fluentei francofone a micului cersetor care este, de fapt, roman nu ar fi fost de ajuns, articolul este ilustrat cu fotografia unei… musulmane care tine un sugar in brate, explicatia foto fiind: "O femeie cu copilul in brate, cersind in piata marti".

×
Subiecte în articol: externe