x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scoțienii nu se lasă, vor independență față de Regatul Unit

Scoțienii nu se lasă, vor independență față de Regatul Unit

31 Mar 2017   •   11:49
Scoțienii nu se lasă, vor independență față de Regatul Unit

Primul ministru scoţian Nicola Sturgeon i-a scris premierului britanic Theresa May pentru a-i cere oficial să permită organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Reuters. 

Rezultatele referendumului privind Brexit-ul din luna iunie a anului trecut au pus sub semnul întrebării viitorul Regatului Unit, deoarece Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru ieşirea din UE, în timp ce Scoţia şi Irlanda de Nord s-au exprimat pentru rămânerea în blocul comunitar. 

Parlamentul scoţian a votat marţi pentru organizarea unui referendum de independenţă în 2018 sau 2019, însă guvernul britanic este cel care trebuie să îşi dea acordul pentru desfăşurarea unui astfel de scrutin. 

Cu mandatul primit din partea parlamentului scoţian, Sturgeon a redactat o scrisoare către May pentru a-i cere oficial să înceapă discuţiile în vederea unui astfel de referendum, idee pe care guvernul britanic a anunţat deja că o va respinge. 

Pe contul său de Twitter, executivul scoţian a postat o fotografie cu Nicola Sturgeon stând relaxată pe o canapea, însoţită de mesajul: "Primul ministru Nicola Sturgeon la Bute House, Edinburgh, lucrând la draftul final al scrisorii privind Secţiunea 30 către premierul Theresa May". 

Ordinul Secţiunea 30 este mecanismul oficial prin care guvernul britanic poate acorda parlamentului scoţian puterea de a organiza un referendum. Conform presei, scrisoarea va fi trimisă vineri şefei guvernului de la Londra. 

Scoţienii au votat împotriva independenţei într-un referendum din 2014, cu 55% la 45%, dar Sturgeon afirmă că de atunci s-au schimbat condiţiile, deoarece, deşi în ansamblu Marea Britanie a votat pentru Brexit, scoţienii s-au exprimat ferm pentru rămânerea în UE. 

May a spus că nu este momentul potrivit pentru un alt referendum în contextul negocierilor complexe, prevăzute a dura doi ani, cu partenerii din UE în privinţa Brexit-ului. 

Imaginea cu Nicola Sturgeon vine la două zile după o fotografie similară cu Theresa May semnând scrisoarea prin care a anunţat oficial intenţia Marii Britanii de ieşire din UE. 

May a fost fotografiată stând la un birou din cabinetul său din Downing Street, sub un ceas, un drapel britanic şi o pictură în ulei cu primul premier al Marii Britanii, Robert Walpole. AGERPRES

×