x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scotland Yard, pe urmele călăului jurnalistului american James Foley. Ce-i atrage pe tinerii britanici spre grupările extremiste?

Scotland Yard, pe urmele călăului jurnalistului american James Foley. Ce-i atrage pe tinerii britanici spre grupările extremiste?

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    21 Aug 2014   •   18:23
Scotland Yard, pe urmele călăului jurnalistului american James Foley. Ce-i atrage pe tinerii britanici spre grupările extremiste?

Comunitatea internaţională este bulversată de vestea privind decapitarea jurnalistului american James Foley, de către un membru al grupării extremistă Statul Islamic (SI), cel mai probabil un britanic. Scotland Yard face acum eforturi pentru a-l identifica pe bărbatul cu cagulă care s-a prezentat  drept călău în înregistrarea video cu momentul decapitării postată pe Internet, privilegiind pista potrivit căreia ar fi vorba despre unul dintre mulţii britanici înrolaţi în gruparea Statul Islamic şi apreciaţi de Londra drept “un pericol pentru securitatea naţională”.
“Vor reuşi în cele din urmă să-l identifice” şi pot conta pentru asta pe ajutorul apropiaţilor săi, a dat asigurări joi Richard Barret, fostul şef al luptei antiteroriste din cadrul serviciilor de informaţii MI6.
A-l prinde şi aresta în Siria sau Irak, două ţări căzute pradă războiului, şi a-l deferi justiţiei, se vor adeveri pe de altă parte mult mai problematice, a apreciat expertul într-un interviu pentru postul de radio BBC Four. Cu toate astea, dacă nu este ucis în lupte, va sfârşi şrin a fi prins într-o bună zi, crede acesta.

Tehnică sofisticată
Poliţia şi serviciile secrete dispun de mijloace de recunoaştere facială şi vocală ultrasofisticate, pentru a încerca să-l depisteze pe călău. Ei dispun de asemenea de un fişier ce conţine cel puţin o parte dintre cei 400-500 de britanici care luptă în Irak şi Siria, potrivit autorităţilor. Printre aceste persoane se află şi bărbaţi tineri care au apărut cu feţele descoperite în recentele înregistrări video de propagandă şi de recrutare ale SI.
Cu toate acestea, experţi afirmă că vocea cu accent britanic care pronunţă condamnarea la moarte a jurnalistului ar putea fi dublată şi ar putea aparţine de fapt unui alt bărbat decât “călăul”.

Înregistrarea e autentică

Cert este că autenticitatea înregistrării video a fost confirmată miercuri de Casa Albă. “Serviciile de informaţii au analizat materialul video în care apar cetăţenii americani James Foley şi Steven Sotloff. Am ajuns la concluzia că acest clip este autentic”, a precizat Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională.
Accentul, aparent englezesc, al călăului care este prezentat în înregistrare a determinat Marea Britanie să se întrebe în legătură cu motivele care-i determină pe cetăţenii săi să se alăture combatanţilor jihadişti, îndeosebi în Siria şi în Irak, scrie joi, într-un comentariu, agenţia France Presse.
Jihadiştii au prevenit familia ziaristului american James Foley, după declanşarea atacurilor americane în Irak, că acesta va fi ucis, a anunţat miercuri unul dintre angajatorii ziaristului. Philip Balboni, director general al site-ului de informaţii GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat în Libia, apoi în Siria, unde a fost răpit în 2012, a anunţat că răpitorii au fost în contact cu familia în cursul săptămânilor care au precedat executarea ziaristului de către jihadişti.

În căutarea unei identităţi
Tânăra generaţie britanică ''se confruntă cu dificultăţi în a-şi crea o identitate, îndeosebi într-o societate globalizată, unde identităţile sunt amestecate'', a explicat pentru AFP cercetătoarea Erin Marie Saltman, specializată în cadrul think tank-ului Quilliam pe probleme de contraterorism. ''Unele persoane se simt mai bine într-un mediu încadrat şi sunt prin urmare vulnerabile pentru aceste grupuri, care le promit că vor muri ca martiri şi vor deveni un fel de super-eroi care salvează lumea'', a adăugat ea. Printre aceşti tineri atraşi de grupurile extremiste se intersectează diferite tipuri de profil. ''Se găsesc un număr foarte mare de gangsteri şi criminali care s-au radicalizat şi s-au convertit în închisoare'', dar şi ''membri ai comunităţii musulmane marcaţi de evenimente care au loc în lume'', explică Afzal Ashraf, expert în probleme de ideologie teroristă la institutul londonez de cercetări RUSI.

Vor să fie vedete
Britanicii care decid să se înroleze în rândurile extremiştilor au în cap o idee: ''de a fi în avanposturile conflictului'' şi '' de a nu ocupa locul de călător în spate'', a afirmat Shiraz Maher, de la Centrul internaţional de studii privind radicalizarea (ICSR) al King's College din Londra. Dar, odată sosiţi printre combatanţii Statului Islamic (SI), realitatea este cu totul alta şi li se acordă roluri secunde, precum cele de ''kamikaze sau de gardieni''.
Teama privind ameninţarea teroristă pe teritoriul britanic a apărut în mai 2013, când soldatul Lee Rigby a fost bătut în mod sălbatic în plină zi pe o stradă din Londra de către doi britanici de origine nigeriană convertiţi la Islam.
În ultimii doi ani, între 400 şi 500 de britanici s-au dus în Siria şi Irak, iar în ultimul timp unii dintre ei îşi publică ''isprăvile'' pe reţelele de socializare. Chiar dacă recrutările se fac în mare parte pe reţelele de socializare, grupurile extremiste reuşesc să-i atragă pe britanici şi via ''lumea reală''. În acest an, poliţia britanică a procedat la un număr record de 69 de arestări de persoane suspectate că au fost să lupte în Siria, faţă de 24 în 2013, indica un bilanţ al BBC.

×